Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, hükûmetin etik ilkelerinin korunmasının öncelikli bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, Yorgos Aresti'nin Etik Konularından Sorumlu Özel Danışman olarak atanmasının iyi yönetişim ilkelerinin ve Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen etik kodun uygulanmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Bakanlar Kurulunun öğleden sonraki toplantısının başında yaptığı konuşmada, “Geçen hafta, tanınmış bir dürüst kişi, deneyimli bir hukukçu, Yüksek Mahkeme eski yargıcı ve AB Mahkemesi eski yargıcı olan Sayın Yorgos Aresti'yi Etik Konularından Sorumlu Özel Danışman olarak atadığımı bildirmek isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı, Aresti'nin kendisine ve tüm Bakanlar Kurulu üyelerine ücretsiz danışmanlık hizmetleri vereceğini, etik kodun uygulanmasıyla ilgili herhangi bir sorunda her zaman kullanılabilir olacağını ekledi. Ayrıca, bu atamanın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin beşinci değerlendirme turunda Greco Komisyonu'nun önerilerini hayata geçirme çerçevesinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, Aresti'nin iyi yönetişim ilkelerinin ve etik kodun teşvik edilmesinde belirleyici bir rol oynayacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, seçim öncesi programının bir sözü olarak, Bakanlar Kurulu üyelerinden etik kod kapsamında ortaya çıkan her türlü konuda Aresti ile sürekli iletişim hâlinde olmalarını istediğini belirterek “Etik kod, her birimizin görevlerimizi yerine getirirken karar verme ve hareket etme biçimimizi yönlendiren bir etik yol haritasıdır. Kod, sürekli izleme ve etkin uygulama sistemi de öngörmektedir. Bay Aresti’nin etik danışman olarak katkısı bu bağlamda çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Etik kod ilkelerinin sadık bir şekilde uygulanması ve korunması, bize bizi seçen vatandaşlara karşı temel bir sorumluluk olmalıdır. Güçlü bir hukuk devleti oluşturmak için sadece sözlerle değil, eylemlerle de bunu pekiştirmeliyiz. Diğer kararlar aldığımızı da bilirsiniz – bunlar yönetişimimizin önceliğidir” şeklinde konuştu.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı