Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı, yapay zekâyı (YZ) Kıbrıs eğitim sistemine tanıtmak ve entegre etmek için bir yol haritası ve eylem planı hazırlıyor. Eğitim Bakanı Athena Michaelidou tarafından "Learning Innovation Summit 2024" etkinliğinde duyurulan bu plan, uluslararası kuruluşlar, bakanlıklar ve hem yerel hem de yabancı YZ uzmanları ile iş birliklerini içerecek.

Bakan Michaelidou'ya göre, bu girişim, eğitime yönelik YZ konusunda küresel en iyi uygulamaları kritik bir şekilde değerlendirecek ve sınıflarda YZ kullanımına odaklanan öğretmen eğitim programlarını, etik çerçevelere vurgu yaparak içerecek.

Michaelidou, eğitimin adaptasyon yeteneğinin, öğrencileri mevcut ve gelecekteki zorluklara hazırlamak için önemini vurguladı. Bakanlık olarak, her bireyin yaşı fark etmeksizin sürekli değişen dünyada başarılı olabilmesi için gerekli beceri ve esnekliğe sahip olacak şekilde eğitim alanını yeniden şekillendirmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Michaelidou, Ayrıca, Bakanlığın Avrupa Komisyonu'nun 2021-2027 Dijital Eğitim Eylem Planı ile uyumlu olduğunu belirtti. Bu plan, yüksek performanslı bir dijital eğitim ekosistemi yaratmayı ve dijital becerileri geliştirmeyi hedeflemektedir. Michaelidou, Avrupa Konseyi’nin 2024-2030 Eğitim Stratejisine atıfta bulunarak, eğitimin toplumsal hedeflere ulaşmadaki dönüştürücü gücünü vurguladı.

Bakan, bakanlığın vizyonunun okuryazarlığı, çok dilliliği, matematik, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarında yetkinlikleri teşvik etmeyi içerdiğini kaydederek yaratıcı ve eleştirel düşünme, problem çözme ve kültürlerarası iletişim gibi becerilerin geliştirilmesini de kapsadığını belirtti.

Michaelidou, bu vizyonun, pilot aşamasına giren müfredat modernizasyonu ve Ulusal Toparlanma ve Dayanıklılık Planı kapsamında yeni teknik ekipmanın sağlanmasıyla gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Ayrıca, bu yeni kaynakların etkili kullanımını desteklemek için kapsamlı öğretmen eğitim programlarının geliştirildiğini ifade etti.

Bakan, Dijital Yetenekli Öğrenciler, Öğretmenler ve Okullar üçgenini, Bakanlığın girişimlerinin yol gösterici ilkeleri olarak vurguladı. Eğitimde etik YZ kullanımının önemine dikkat çekti.

"Learning Innovation Summit 2024", Lefkoşa Üniversitesi'nde "Öğrenme ve Yapay Zekânın Geleceğini Keşfetmek" başlıklı etkinlikte gerçekleştirildi. Etkinlik, CARDET Araştırma Merkezi, Lefkoşa Üniversitesi, Groningen Üniversitesi ve University College Dublin iş birliğiyle organize edildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı