Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ta hareketsizliğin bir seçenek olmadığını, ciddi riskler içerdiğini ve Kıbrıs Helenizminin geleceğini güvence altına almadığını vurguladı; Ankara’nın Avrupa yolunun da Lefkoşa’dan ve Kıbrıs’ta çözümden geçtiğine işaret etti.

Atina’da Kıbrıs asıllı politikacı Yannos Kranidiotis'i anma etkinliğinde konuşan Christodoulides, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gideceği New York’ta Kıbrıs sorunu ile ilgili yapacağı olası toplantı hakkında konuşan Cumhurbaşkanı, Lefkoşa’nın New York’taki toplantıya, bir sonraki adım için çabaları yoğunlaştırma ve diyaloğu, kararlaştırılan çerçeve temelinde yeniden başlatma beklentisiyle katılacağını söyledi; “Diyalogdan korkmuyoruz ve nereye gitmek istediğimizi biliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides Atina’da, Kıbrıs Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Atina Günlük Gazeteleri Gazeteciler Birliği Kültür Vakfı (ESIEA) tarafından ortaklaşa düzenlenen, Yunanistan başkentinde ”25 yıl sonra: Yannos Kranidiotis, Vizyon Yaşamaya Devam Ediyor” konulu etkinliğe katıldı.

Etkinlik, 1999’da uçak kazasında hayatlarını kaybeden Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıbrıslı Yannos Kranidiotis’le gazeteciler Nina Asimakopoulou, Dimitris Pantazopoulos ve Panagiotis Poulos’un anısına düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, EDEK ve PASOK’un kurucu üyesi, Atina’da Kıbrıslı Bilim İnsanları Derneğinin kurucularından olan Yannos Kranidiotis’in Kıbrıs’ın modern tarihine, Kıbrıs sorununa ve Avrupa Birliği’ne (AB) katılımındaki katkısını anlattı; ülkesine özveriyle hizmet ettiğini vurguladı.

Nikos Christodoulides, Kranidiotis’in Kıbrıs sorununun daha geniş gelişmeler bağlamında ele alınması gerektiğini savunduğu vizyonunu hatırlattı; Türkiye’nin suçlamalarına yanıt verdiği AB Dışişleri Bakanlarına yazdığı mektubu “tarihi” olarak nitelendirdi.

Kıbrıs’ın AB’ne 20 yıllık üyeliğini kutladığını, katılımın bu dönüm noktasına gururla yaklaştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı, bunun gül yapraklarıyla kaplı bir yol olmasa da ülkeye büyük faydalar sağladığını belirtti

Etkinlikte konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis ise, Yannos Kranidiotis’in “asil vizyon ve vatansever gerçekçiliğini” birleştirdiğini kaydetti.

Gerapetritis görevine başladığında, Yiannos Kranidiotis’in kendisine ilham kaynağı olduğunu söyledi ve onu “Kıbrıs'ın Avrupa yolunun mimarı” olarak tanımladı.

Konuşmasında Kıbrıs sorunundaki mevcut durumdan söz eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Kıbrıs’ta çözüm için müzakerelerin tüm aşamalarına AB’nin aktif katılımı gerektiğinin belirtildiği Haziran Avrupa Konseyi sonuçlarının ve AB-Türkiye konularının Kıbrıs çözümüyle ilişkilendirildiği Nisan 2024  sonuçlarının öneminin altını çizdi.

George Gerapetritis, ilk hedefin Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletlerin (BM) öncelikleri arasına geri getirmek olduğunu ifade etti; Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Kıbrıs sorununda hareketsizliğin çözüme yardımcı olmadığı yönündeki görüşüne katıldığını belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Diyalogun yeniden başlaması konusunda biraz iyimseriz” dedi; BM Güvenlik Konseyi kararlarının bir çözüm için tek temel olduğunu ve adanın bölünmesinin asla kabul edilmeyeceğini vurguladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı