Bilim insanları, ilk insanların gelişinden önce Kıbrıs topraklarında dolaşan cüce su aygırları ve cüce fillerin yok oluşuyla ilgili bir gizemi ortaya çıkardı.
Geç Pleistosen döneminde Kıbrıs yalnızca iki megafauna türüne, cüce fil (Palaeoloxodon cypriotes) ve cüce su aygırı (Phanourios minor) ev sahipliği yapıyordu.
Her iki tür de yaklaşık 14.000 yıl önce insanların gelişinden hemen sonra yok oldu.
Kıbrıs Üniversitesi tarafından yayımlanan basın açıklamasına göre, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından Araştırma ve Yenilik Vakfı aracılığıyla MIGRATE projesi için finanse edilen araştırma, Kıbrıs’taki Paleolitik avcı-toplayıcıların bu hayvanların yok oluşuna katkıda bulunmuş olabileceğini ortaya koydu.
Flinders Üniversitesi’nden Profesör Corey Bradshaw liderliğindeki araştırma, küçük bir insan nüfusunun bu kadar hızlı yok oluşlara neden olamayacağı yönündeki önceki teorilere karşı çıkıyor.
Araştırma ekibi, paleontoloji ve arkeolojiden gelen verileri birleştirerek Kıbrıs’ın ilk sakinlerinin avlanma uygulamalarının bu yok oluşlardan sorumlu olup olmadığını incelemek için matematiksel modeller kullandı.
Modellere göre, 3.000-7.000 avcı-toplayıcılar, cüce su aygırlarını ve filleri yok oluşa sürükleyebiliyordu.
Bu bulgular, Kıbrıs’taki erken insanların ekosistem üzerinde uyguladıkları avlanma baskısı nedeniyle mega faunanın yok oluşunda önemli bir rol oynadıkları görüşünü destekliyor.
‘Kıbrıs’taki Küçük Paleolitik İnsan Popülasyonları Endemik Mega Faunayı Yok Oluşa Kadar Avladı’ başlıklı araştırma, Royal Society B Bildirilerinde yayımlandı.
KHA/MG/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı