Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, cumartesi günü, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 79’uncu oturumuna hitap edeceği ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir görüşme gerçekleştireceği New York'a hareket edecek. Cumhurbaşkanı Christodoulides’e eşi Philippa Karsera Christodoulides ve Kıbrıs heyeti üyeleri eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, ABD metropolünde bulunduğu süre zarfında diğer devlet liderleriyle ikili temaslarda bulunacak, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimî üyesinin temsilcileriyle bir öğle yemeğinde bir araya gelecek ve Chevron şirketinin temsilcileriyle de görüşecek.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Christodoulides, 22 Eylül Pazar günü New York saatiyle 18.00'de ABD'deki Kıbrıslı örgütlerin başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirecek ve ardından ABD Kıbrıslı Örgütler Federasyonu tarafından düzenlenen etkinliğe katılacak.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, 23 Eylül saat 10.00'da BM Gelecek Zirvesi'nde bir konuşma yapacak ve ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Christodoulides daha sonra Ürdün Kralı II. Abdullah ile de ikili bir görüşme yapacak. Cumhurbaşkanı Christodoulides ardından saat 15.40'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Sekreterliği binasında bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, 24 Eylül sabahı BM Genel Sekreteri'nin BM Genel Kurulu'na katılan Devlet Başkanları için vereceği resepsiyona katılacak ve ardından BM Genel Kurulu’nun 79’uncu oturumunun açılışını yapacak. Cumhurbaşkanı daha sonra, Ermenistan Başbakanı r Nikol Pashinyan ve Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Khaled Al-Hammad Al-Sabah ile ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulunacak ve ardından Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile bir araya gelecek.

25 Eylül günü saat 11.00'de BM Genel Kurulu'na hitap edecek olan Cumhurbaşkanı, saat 12.00'de ise BM Güvenlik Konseyi'nde barışın teşviki ve BM Şartı'na saygı konulu bir konuşma yapacak. Hellenic Amerikan Konseyi liderlerinden oluşan bir heyetle öğle yemeğine katılacak olan Cumhurbaşkanı, öğleden sonra ise Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides 26 Eylül'de sabah saatlerinde Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Bercet ile bir araya gelecek. Daha sonra ABD Yahudi Komitesi heyetiyle bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı, aynı gün öğle saatlerinde American Express Club üyesi iş insanlarıyla bir öğle yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Christodoulides 27 Eylül sabahı Gambiya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile bir araya gelecek ardından BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin Temsilcileri ile öğle yemeğinde bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Christodoulides akşam saatlerinde, Amerika Kıbrıslı Örgütler Federasyonu tarafından onuruna verilecek yıllık akşam yemeğine katılacak ve bir konuşma yapacak.

Cumhurbaşkanı Christodoulides'e ABD’de; Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Hükûmet Sözcüsü Constantinos Letymbiotis, Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna, Kıbrıslı Rum Müzakereci Menelaos Menelaou, Cumhurbaşkanlığı Diplomatik Ofis Müdürü Doros Vanezis ve diğer yetkililer eşlik edecek.

Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet 29 Eylül akşamı Kıbrıs'a dönecek.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı