Kıbrıs'ın Ağrotur kasabasındaki Britanya Egemen Üsleri dışında yüzlerce protestocu, pazar günü İsrail’in Gazze ve Güney Lübnan’daki hava saldırılarının sona erdirilmesini ve Britanya askerî üslerinin Kıbrıs’tan çekilmesini isteyen bir protesto gösterisi yaptı.

Kıbrıs Barış Konseyi tarafından düzenlenen, çeşitli siyasi partiler ve hareketler tarafından desteklenen gösteride katılımcılar, “Filistin’e Özgürlük”, “Ölüm Üsleri Dışarı” gibi sloganlar atarak üssün girişine yürüdü.

Britanya Üslerinin bir Sözcüsü yaptığı yazılı bir açıklamada, “Hiçbir Kraliyet Hava Kuvvetleri RAF uçuşunda İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ölüme neden olan kargo taşımadığı, Üslerin yalnızca insani amaçlar için kullanıldığı ve yabancı ülkelere yetkilendirilmiş tüm uçuşların bu politikaya uyması gerektiği belirtildi.

Gösteride konuşan Kıbrıs Barış Konseyi temsilcisi Peter Joseph, İsrail askerî eylemlerini “soykırım” olarak niteleyerek kınadı; ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’i destekledikleri için eleştirdi.

Joseph, bölgede “savaş sahneleme alanı” olarak hizmet vermekle suçladığı Britanya Üslerinden çatışmanın başlangıcından bu yana İsrail’e 60’ı aşkın askerî uçuş yapıldığını söyledi.

Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL’den Haris Karamanos, İsrail’in eylemlerini savaş suçu olarak niteleyerek kınadı; uluslararası hukuka "saygı eksikliği" olduğuna dikkat çekti.

Filistin İçin Birleşik Kıbrıs örgütünden Markos Oikonomou, Kıbrıs hükûmetinin İsrail ile yaptığı askerî anlaşmaların, Lefkoşa’nın çatışmada iddia ettiği tarafsız duruşla çeliştiğini kaydetti.

Britanya Üsleri Sözcüsü yazılı açıklamasında, Lübnan ve Gazze’de artan şiddetle ilgili endişelerini belirtti; “Lübnan’da artan gerginlik ve sivil kayıplarından derin endişe duyuyoruz. Birleşik Krallık, gerekli siyasi çözüme ulaşılabilmesi için her iki taraftan da derhâl ateşkes çağrısında bulunuyor” dedi.

 “Gerginliği azaltmak ve tüm tarafları yıkıcı misilleme şiddeti döngüsünü sonlandırmaya çağırmak için müttefiklerimizle uyumlu bir şekilde çalışıyoruz” denilen açıklamada, Britanya Üslerinin İsrail’e askeri malzeme taşımada yer aldığı suçlamalarını reddetti.

Sözcü, “Hiçbir RAF uçuşunda İsrail Savunma Kuvvetleri’ne ölümcül kargo taşınmadığını, üslerin yalnızca insani amaçlarla kullanıldığını ve yabancı ülkeler için yetkilendirilmiş tüm uçuşların bu politikayla uyumlu olması gerektiğini vurguladı.

Üsler Sözcüsü, “Komşularımız ve güvenilir ortağımız Kıbrıs Cumhuriyeti ile Ada’nın güvenliğini en ciddiye almaya devam ediyoruz. Devam eden durum nedeniyle Britanya Egemen Üsleri SBA’lara veya Kıbrıs adasına yönelik mevcut tehditte bir değişiklik yok ancak bunu dikkatle izlemeye ve bu konuda Kıbrıs Cumhuriyeti ile yakın bir şekilde iş birliği yapmaya ve iletişim kurmaya devam ediyoruz” dedi; tüm tarafları sakin kalmaya ve müzakereler yoluyla bir siyasi çözüme odaklanmaya çağırdı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı