Temsilciler Meclisi Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Refah Komitesi Başkanı Andreas Kafkalias, Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) İstikrar, Ekonomik Koordinasyon ve Yönetişim konulu Parlamentolararası Konferansı'nda yaptığı konuşmada, güçlü ve yeterli finansmana sahip bir Uyum Politikasının, zorlukları fırsatlara ve eşitsizlikleri kalkınma olanaklarına dönüştürebileceğini belirtti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre Kafkalias, Konferansın son oturumundaki konuşmasında, Uyum Politikasının sadece bir finansman mekanizması değil, aynı zamanda üye devletler arasında dayanışmayı güçlendiren Avrupa entegrasyonunun temel taşı olması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıslı milletvekili, az gelişmiş bölgeleri destekleyen Uyum Politikasının sosyal ve ekonomik yakınlaşmayı teşvik ettiğini ve böylece tüm AB genelinde dengeli kalkınma ve refaha katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bu bağlamda Kafkalias, Uyum Politikasının AB'nin stratejik hedeflerine ulaşılmasındaki önemli ve tartışılmaz katkısına rağmen, hâlâ önemli zorluklar ve eşitsizlikler olduğunu belirtti.

Kafkalias, her bölgenin kendine özgü özelliklerini dikkate alarak, rekabet gücünün artırılmasını, kaliteli iş imkânları yaratılmasını ve kalkınma için eşit fırsatlar sunulmasını hedefleyen yapısal reformlara yatırım yapılmaya devam edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, Uyum Politikasının günümüzün zorluklarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkabilmesi ve bölgesel kalkınma ile refahın desteklenmesi için güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Kafkalias, yeşil ve dijital dönüşüm, hızlı demografik değişimler ve artan göç baskısı ışığında, mevcut bütçenin karşı karşıya olduğumuz çok yönlü zorluklarla başa çıkmak için yeterli olmadığı görüşünü dile getirdi.

Kıbrıslı milletvekili, AB'nin daha adil, rekabetçi, dirençli ve tüm vatandaşlarının yararına müreffeh bir birlik hâline gelmesini sağlamak için güçlü bir araç olarak kalmasının teminat altına alınması amacıyla, Uyum Politikasının güçlendirilmesinin 2028-2034 çok yıllık mali çerçeve müzakerelerinde öncelikli konulardan biri olması gerektiğinin altını çizdi.

Kafkalias, güçlü ve yeterli finansmana sahip bir Uyum Politikasının, zorlukları fırsatlara ve eşitsizlikleri kalkınma olanaklarına dönüştürebileceğini belirterek sözlerini tamamladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı