Kıbrıslı milletvekili ve Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AKPM) Başkan Yardımcısı Irene Charalambidou, bugün sona eren Akdeniz Forumu'nda yaptığı konuşmada, AKPM'nin Orta Doğu’daki gelişmelere ve özellikle bunların AGİT bölgesine olan etkisine gösterdiği ilgi ve tutum değişikliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Temsilciler Meclisi tarafından yayımlanan açıklamaya göre Charalambidou, AKPM'nin Orta Doğu ihtilafının çözümüne katkısının fiilen sınırlı olduğunu kabul ederken, ABD veya BM gibi güçlü aktörlerin bile İsrail hükûmetinin kararlarını etkileyemez gibi göründüğünü savundu.

Kıbrıs'a atıfta bulunan Charalambidou, nüfusuna oranla en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Avrupa Birliği ülkesi olmaya devam ederken, Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapmak için kaynak ayırarak ve Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin olarak Gazze'ye insani yardım koridoru oluşturarak ve mevcut çatışmaların sürdüğü bölgelerden tahliye edilen üçüncü ülke vatandaşlarına her türlü kolaylığı sağlayarak, ihtilafın insani sonuçlarını hafifletmek için kapasitesi ölçüsünde katkıda bulunmaya çalıştığını kaydetti.

Charalambidou ayrıca, Alman hükûmetinin kara sınırlarını kapatma kararını eleştirerek, bu kararın diğer AB ülkeleri için doğurabileceği sonuçlara dikkat çekti ve bu gelişmenin özellikle Göç Özel Komitesi olmak üzere Asambleyi endişelendirmesi gerektiğini belirtti.

Bu bağlamda, Charalambidou, AB'nin Orta Doğu’daki çatışmadan kaynaklanan artan göç akışlarını ele almak için tek taraflı veya gelişigüzel yaklaşımlar yerine bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu savundu.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı