Kıbrıs Araştırma ve İnovasyon Vakfı (KAİV) Genel Müdürü Theodoros Loukaides, Japonya'nın Kyoto kentinde düzenlenen STS Forumu kapsamında yabancı finansman kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

KAİV'dan yapılan açıklamaya göre, Loukaides, İspanyol CDTI'dan Martin Carretero ile bir araya gelerek bilgi transferi ve araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesi konularında bilgi alışverişinde bulunulması; Kıbrıslı ve İspanyol kuruluşlar arasında Horizon Europe Programı'na ortak proje başvuruları için ağ fırsatları sunulması konusunda anlaşmaya vardı.

Loukaides ayrıca, Estonya Araştırma Konseyi Genel Müdürü Anu Noorma ve Romanya finansman kuruluşu UEFISCDI Genel Müdürü Adrian Curaj ile iki ülke kuruluşları arasında ortak ilgi alanlarında iş birliğinin yoğunlaştırılması konusunda görüş alışverişinde bulundu.

KAİV Genel Müdürü, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi Genel Müdürü Melanie Cullins ile de bir araya geldi. Görüşmede, Horizon Europe Programı kapsamında Kıbrıslı ve Kanadalı kuruluşlar arasında iş birliği fırsatları sağlamak için bir çerçeve oluşturulması ele alındı. Kanada'nın Temmuz 2024'ten itibaren Horizon Europe Programı'na katılacağı ve Kanadalı kuruluşların programın II. Ayağı'na katılabileceği belirtildi.

Ayrıca, KAİV Yönetim Kurulu Başkanı ve KAİV Genel Müdürü, Finansman Kuruluşları Başkanları Toplantısı'nın yıllık toplantısına katıldı ve JSPS Başkanı Sugino Tsuyoshi, Alman finansman kuruluşu DFG Başkanı Katja Becker, İsviçre Ulusal Bilim Vakfı Direktörü Angelika Kalt ve CDTI Genel Müdürü ile yuvarlak masa toplantısında yer aldı. KAİV Genel Müdürü, bilim diplomasisinin şekillendirilmesi ve uygulanmasında finansman kuruluşlarının rolüne ilişkin görüşlerini sundu.

KAİV Başkanı ve Genel Müdürü, ulusal politikaları uygulayan kuruluşlar olarak finansman kuruluşlarının çok yönlü çalışmalarıyla hem ulusal ekosistemlerinin gelişmesi için uygun koşulların yaratılmasında hem de uluslararası iş birlikleri yoluyla uluslararasılaşmalarında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bilim insanlığı birleştirsin ve ortak geleceğimizi şekillendiren ortak bir dil, değer yaratan bir dil olsun diye, bu kuruluşlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi bir öncelik.

KAİV Genel Müdürü, 5 Ekim Cumartesi günü Bölgesel İklim Değişikliği Eylemi çalışmalarına katıldı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı