Kıbrıs çarşamba günü uzay araştırmalarını içeren Artemis Anlaşmasını imzaladı.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen imza töreni sırasında, ABD’deki NASA ile paralel canlı bağlantı kuruldu.

 

Şimdiye kadar 40’ı aşkın ülkenin imzaladığı Artemis Anlaşmasına Kıbrıs Cumhuriyeti adına Araştırma, Yenilik ve Dijital Politika Müsteşarı Dr. Nicodemos Damianou, ABD adına Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien imza koydu.

 

Artemis Anlaşması, uzayın barışçı şekilde keşfedilmesini ve kullanılmasını amaçlıyor.

 

Müsteşar Damianou imza töreninde yaptığı açıklamada, bugünün Kıbrıs için, güvenlik, barış ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı yeni bir uzay araştırmaları çağını hedefleyen küresel ve çeşitli uluslar koalisyonu olan Artemis Anlaşmasına katıldıkları için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

 

“Bu heyecan verici yolculuğa çıkarken uzayın tüm insanlığın yararına kullanılmasını sağlamak için uluslararası iş birliğinin önemine olan güçlü inancımızı bir kez daha teyit ediyoruz” diyen Dr. Nicodemos Damianou, Kıbrıs’ın uydu iletişimi ve dünya gözlemi alanlarına odaklanarak adımlar attığını anlattı.

 

Uzay alanına daha da derinlemesine indikçe disiplinler ve sınırlar arasında iş birliğini paylaşarak bilgiyi teşvik etmenin zorunlu olduğunu; uzayın ekonomileri çeşitlendirme ve gelecek nesiller için değer yaratma çabalarının merkezinde olması gerektiğini belirten Damianou, Kıbrıs’ın özellikle ABD’nin küresel bir lider olduğu ve Kıbrıs’ın kritik Akdeniz bölgesinde bölgesel bir merkez hâline gelme yolunda cesur adımlar attığı bilim ve teknoloji alanında ABD ile bağlarını daha da güçlendirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

 

Avrupa ve Avrasya konularından sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien de konuşmasında, “harika bir gün” olduğunu; iki ülke arasındaki ilk stratejik diyaloğu kutladıklarını ifade etti.

 

O’Brien uzayın iki ülke halklarına eğitim ve bilimsel fırsatlar sunma, birlikte çalışma taahhüdünü vererek uzayda birlikte çalışacaklarını söyledi; bugün uzayda birlikte çalışmak için bir yapı inşa ettiklerini kaydetti.

 

ABD’den canlı bağlantıyla izleyen NASA’nın Yönetici Yardımcısı Jim Free, uzayın altın çağında yaşandığını belirtti ve şöyle dedi:

 

“Bugün aya uluslararası ortaklarımızla birlikte gidiyoruz. Engelleri yıkacağız. Uzay ortamını gelecek nesiller için korumamız gerekiyor. Herkesin yararına yeni keşiflerin kilidini açacağız.”

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı