Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis, hükûmetin Hukuk ve Sayıştay Dairelerinin modernizasyonu hedefinin değişmez olduğunu ve bu hedefin yasal ve anayasal çerçeveler içinde en kısa sürede gerçekleştirilmesinin amaçlandığını belirtti.
Salı günü Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) konuşan Hartsiotis, olası anayasal zorluklara rağmen modernizasyonun her zaman öncelikli bir hedef olduğunu vurguladı. "Hedefimiz, her zaman yasal ve özellikle anayasal çerçeve içinde kalarak, mümkün olan en kısa sürede modernizasyonu sağlamaktır" dedi.
Hartsiotis, Hukuk Dairesinde Anayasa ile ilgili ortaya çıkan meseleleri incelemek üzere oluşturulan Uzmanlar Komitesi ile yapılan ilk toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı tarafından davet edildiğini ifade etti. Toplantıya, Başsavcı Giorgos Savvides, Yardımcı Başsavcı Savvas Angelides, Adalet Bakanı Marios Hartsiotis, Genel Denetçi Andreas Papakonstantinou, Yardımcı Genel Denetçi Kyriakos Kyriakou, Uzmanlar Komitesi üyeleri Polys Polyviou ve Achilles C. Emilianides, Hukuk Dairesi'nden iki savcı ve video konferans yoluyla Anayasa Hukuku Profesörü Evangelos Venizelos katıldı.
Toplantıda, Hartsiotis taslak yasaların felsefesini ve amacını genel hatlarıyla anlattı. Taslakların birkaç gün önce komite üyelerine sunulduğunu belirterek, üyelerin yasa tasarılarının tüm mantığını ve ruhunu anlamalarına olanak tanındığını söyledi.
Bakan, yürütme erkinin bu iki hizmetin ayrımını nasıl gördüğünü açıkladıktan sonra, Uzmanlar Komitesinin çalışma usulü ve talimatlarının tamamen Cumhuriyet Genel Savcısı ile ilgili olduğunu ve komitenin kurulması inisiyatifinin de Genel Savcı'dan geldiğini vurguladı.
Hartsiotis, Adalet Bakanlığının belirlediği sürecin, Uzmanlar Komitesinin çalışmalarından bağımsız olarak ilerlediğini net bir şekilde ifade etti. İlk olarak siyasî partiler, bağımsız milletvekilleri ve ilgili üç kurumla — Kıbrıs Barolar Birliği, Kıbrıs Sertifikalı Muhasebeciler ve Denetçiler Birliği (SELK) ve Yüksek Mahkeme — görüşmeler yapacağını belirtti. Bu görüşmelerin ardından, alınacak geri bildirimlere göre, taslak yasaların resmî olarak Hukuk Dairesine yasal inceleme için gönderileceğini ekledi. Bakan, bu süreci önümüzdeki 30 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediğini söyledi.
Bakan, "Yasal incelemenin, Uzmanlar Komitesinin görüş ve önerilerini de içereceğini düşünüyorum. Ancak biz yürütme erki olarak, bu tasarıların mümkün olan en kısa sürede ilerlemesini istiyoruz" dedi.
Toplantının ardından, Hartsiotis ve Bakanlık yetkilileri, Hukuk Dairesi ve Uzmanlar Komitesinin öz ve hukuki konuları derinlemesine tartışabilmeleri için toplantıdan ayrıldı. Böylece, komitenin bağımsız çalışmasının da güvence altına alındığını belirtti.
Hukuk Dairesi'nden yapılan açıklamada, Adalet Bakanı'nın önerilen hükûmet reformlarının ana hatlarını detaylı bir şekilde anlattığı belirtildi. Genel Savcı, önerilen reformların önemli Anayasa maddelerinin değiştirilmesini gerektirdiği için ciddi anayasal ve hassas meseleler doğurduğunu ifade etti.
Sayıştay Başkanı da kendi dairesini ilgilendiren konulardaki endişelerini dile getirdi. Komite üyeleri, ön değerlendirmelerde bulunarak çalışma programları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Yaklaşık 15 gün içinde yazılı görüşlerin paylaşılmasının ardından yeni bir toplantı yapılmasına karar verildi.
KHA/EA/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı