Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou, Limasol’da 11 Kasım’da başlayan ve 18 Kasım’a kadar sürecek olan 24’üncü Uluslararası Atlantik Ton/Orkinos Balığı Koruma Komisyonu (ICCAT) Yıllık Toplantısının açılışında Cumhurbaşkanı adına yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ın denizlerin korunmasında kararlı olduğunu; dengeli ve adil balıkçılık sınırları belirlemenin önemini kabul ettiğini söyledi.

Maria Panayiotou, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin önceliklerine uyumlu olarak sürdürülebilir, bilim temelli balıkçılık yönetimini teşvik etmede kararlı olduğunu, ICCAT ve AB çerçevesinde bilimsel değerlendirmelerle yönlendirilen sağlam kotalar ve politikalar oluşturarak kanıta dayalı bir yaklaşım izlendiğini belirtti.

Kotaların göç ve üreme verileriyle ilgili kapsamlı bilgilere dayanarak belirlendiği Mavi Yüzgeçli Orkinos yönetim planının önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Bakan, bu yaklaşımın, toplumlarının ekonomik refahını desteklerken ekolojik sürdürülebilirliği de güvence altına aldığını vurguladı.

Denize kıyıları bulunan bir ülke olan Kıbrıs’ın denizin korunmasına derin bağlılığı olduğunu belirten Panayiotou, “Orkinos ve kılıç balığı gibi büyük pelajik balıkçılıklar, ekonomi ve kültürü için büyük bir değere sahip olup yerel toplulukları destekliyor; iç ve dış pazar ürünlerine önemli katkılarda bulunuyor” şeklinde konuştu.

Ancak bu balıkçılığın ekonomik kaygıların ötesine geçtiğini, denizcilik geleneklerine ciddi olarak yerleştiğini, kültürel bir miras ve çevresel bir görev temsil ettiğini ifade eden Maria Panayiotis, bu değerli kaynakların koruyucuları olarak sürdürülebilirliklerini sağlamaya kararlı olduklarının altını çizdi.

Uluslararası 24’üncü Atlantik Ton/Orkinos  Balığı Koruma Komisyonu’nun koruma sisteminden söz eden Bakan, sistemin sorumlu, sürdürülebilir balıkçılık ve yönetim uygulamaları ile deniz biyo-çeşitliliğinin korunması arasında denge kurmada önemli olduğunu kanıtladığını bildirdi.

Panayiotou, Kıbrıs’ın sürdürülebilir balıkçılık ile deniz korumacılığı arasında hassas dengeyi korumaya kararlı olduğunu, bu kaynakların uzun ömürlülüğünün korunması hem denizlerin hem de buna bağlı geçim kaynaklarının korunmasında Komisyon’a sarsılmaz destek taahhüt ettiğini söyledi.

Deniz ekosistemlerinin karşı karşıya olduğu zorlukların karmaşık ve birbiriyle bağlantılı olduğuna, iş birlikçi çabalar ve yenilikçi çözümler gerektirdiğine işaret eden Bakan, bu yılki kararların gelecek yıllarda koruma çabalarının ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının yönünü şekillendireceğini, Avrupa Komisyonu’nun bugüne kadar yaptığı önemli çalışmalar ve özverili çabaların üzerine inşa edilmesine yardımcı olacağını belirtti.

 “Titiz izlemeyle, ton balığı kaynaklarımızı daha iyi koruyabilir ve sorumlu bir şekilde faaliyet gösteren balıkçılarımız için adaleti sağlayabiliriz” şeklinde konuşan Maria Panayiotou, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’nun kesiştiği eşsiz bir coğrafi konuma sahip olan Kıbrıs’ın, küresel çevresel zorlukların ele alınmasında uluslararası iş birliğinin önemini anladığını kaydetti.

Tarım Bakanlığından yapılan basın açıklamasına göre, Kıbrıs’ta düzenlenen toplantıya, Avrupa Komisyonu’nun Sözleşmeli üyelerinden ve Avrupa Parlamentosu Balıkçılık Komitesi üyelerinden yaklaşık 500 kişi katılıyor.

Toplantıya, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi ev sahipliği yapıyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı