Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın küçük karbon ayak izine rağmen küresel emisyonun azaltılmasına katkıda bulunmaya kararlı olduğunu belirtti.
Salı günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29) bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs’ın yakın zamanda, sınır ötesi projelere odaklanarak bölgesel düzeyde iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için sinerjiler geliştirmeyi amaçlayan Doğu Akdeniz ve Orta Doğu İklim Değişikliği Girişimini yeniden başlattığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, iklim değişikliğinin etkisinin “endişe verici bir hızla” arttığını, “kritik bir kavşakta” bulunulduğunu ifade ederek bundan büyük endişe duyduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Christodoulides şöyle devam etti:
“Akdeniz bölgesinde aşırı hava olaylarında artışa tanık oluyoruz. Şiddetli orman yangınları, şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar, aşırı sıcaklık, deniz seviyesinin yükselmesi ve İspanya’da çok yakın zamanda gördüğümüz gibi felâket niteliğinde, ölümcül seller.”
“Bu aşırı hava olayları ekosistemlerimizi, tarım ve turizm de dâhil olmak üzere ekonomilerimizi, toplumlarımızı ve halkımızın yaşam kalitesini etkiliyor. Bunlar ‘sert’ uyarılardır. Kesin ve koordineli eyleme acil ihtiyaç vardır.”
“Hem ulusal hem de bölgesel düzeyde acil, hedefli tedbirlere ihtiyacımız vardır.”
“Kıbrıs 2017’den bu yana Ulusal Uyum Stratejisi uygulayarak pro-aktif adımlar atmaktadır. Şu anda karmaşık ve birbirine bağlı iklim risklerini yönetme kapasitemizi güçlendirmek için bu stratejiyi güncelliyoruz. Küçük karbon ayak izimize rağmen küresel emisyonun azaltılmasına katkıda bulunmaya kararlıyız.”
“Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde, Kıbrıs 2020’de geliştirdiği bir Ulusal Belirlenmiş Katkı sunmuş; AB’nin ‘2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşma yönündeki yasal olarak bağlayıcı taahhüdünde kararlılığını’ sürdürmüştür. Kıbrıs yakın zamanda sınır ötesi projelere odaklanarak bölgesel düzeyde iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için sinerjiler geliştirmeyi amaçlayan Doğu Akdeniz ve Orta Doğu İklim Değişikliği Girişimini yeniden başlatmıştır.”
Cumhurbaşkanı, bölgede iklim değişikliğinin etkilerini ele almayı amaçlayan bir dizi çok ümit verici bölgesel girişim de olduğunu, siyasi teşvikin yanı sıra uygulanabilmeleri için yeterli fonun gerekli olduğunu belirtti.
Doğu Akdeniz’i etkileyen artan sayıdaki felâket niteliğindeki orman yangını dolayısıyla Kıbrıs ve Ürdün’ün Kıbrıs’ta Bölgesel Havadan Yangın Söndürme İstasyonu kurmak için çalışmakta olduğunu örnek gösteren Christodoulides, deniz koruma, tarımda sürdürülebilir su yönetimi uygulamaları ve kuraklıkların etkilerini azaltmak için Akdeniz ülkeleri arasındaki gelişmiş iş birliği için bölgesel girişimler olduğunu da anlattı.
Nikos Christodoulides, yalnızca hükûmetlerin girişimlerinin yeterli olmadığını, vatandaş ve işletmelerin de bu kolektif misyona dâhil olmasının, ekonomiler ve doğa arasındaki ilişkiyi temelden yeniden düşünmesinin önemli olduğunun altını çizdi.
Gençlerin iddialı bir iklim gündemini zorlamada etkili olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, liderleri onların seslerine kulak vermeye çağırdı.
KHA/MG/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı