2024, iklim değişikliğinden dijitalleşmeye, küresel çatışmalardan insani krizlere kadar Avrupa Birliği (AB) için önemli olaylarla dolu bir yıl oldu.
Dünya genelinde seçimlerin yapıldığı bu yıl, AB'ye çalkantılı zamanlarda demokrasinin önemini bir kez daha hatırlattı. Haziran ayında milyonlarca insan, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanarak Avrupa'nın geleceğini şekillendirmeye katkıda bulundu. AB'nin yıl sonu değerlendirmesinde, bu seçimler, yılın önemli dönüm noktalarından biri olarak vurgulanıyor.
Avrupa, 10 ülkenin Birliğe katılarak onu sonsuza dek dönüştürdüğü en büyük genişlemenin 20. yıl dönümünü kutladı. Ayrıca, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılımı memnuniyetle karşılandı. Bu sayede, bu ülkelerin vatandaşları 2025'ten itibaren sınırsız seyahat özgürlüğünden yararlanabilecekler.
2024'te AB, birçok zorlukla karşılaştı ve Avrupalılar ile diğer bölgeler için somut sonuçlar elde etmek amacıyla sürekli olarak harekete geçti.
Dünya genelindeki aşırı hava olayları, iklim değişikliğinin etkilerini ve acil eylem gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. AB, iklim hedeflerine ulaşma yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam etti. Bu çabaların sonuçları, önümüzdeki yıllarda insanlar ve gezegen için faydalı olacaktır.
2024'ün ilk yarısında, AB elektrik üretiminin %50'si yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Bu olumlu eğilim, bizi iklim hedeflerimize yaklaştırıyor: 2030'a kadar sera gazı emisyonlarında %55 azalma ve 2050'ye kadar iklim nötrlüğü.
Tüketiciler, döngüsel ekonomiye ve temiz enerjiye geçişe yeni düzenlemeler sayesinde artık daha iyi katkıda bulunabiliyorlar. Bu düzenlemeler, vatandaşlara daha fazla bilgi sağlayarak bilinçli tercihler yapmalarına olanak tanıyor.
Doğanın restorasyonu yasası, ekosistemlerin iyileşmesine, biyoçeşitliliğin artmasına ve gıda güvenliğinin güçlenmesine yardımcı olacak.
AB, tarım-gıda sektörü ve kırsal topluluklarla ilgili olarak çiftçilerle diyalog başlattı.
AB, kıta genelinde birçok kez acil durumlara müdahale etmek zorunda kaldı. Yaz aylarında, Kıbrıs, Yunanistan, Portekiz, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'daki yangınlarla mücadele için bir filo görevlendirildi. Ayrıca, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Slovakya, İspanya, Polonya ve Bosna-Hersek'teki yıkıcı sellerden etkilenen bölgeler için de harekete geçildi.
2024'te yapay zekâ, vatandaşların günlük hayatının giderek daha fazla bir parçası hâline gelirken, beraberinde bazı zorlukları da getirdi.
Bu yıl, AB, yapay zekâ yasasını yürürlüğe koyarak bu çığır açan teknolojinin düzenlenmesinde öncü bir rol üstlendi. Bu yasa, yapay zekâ alanında dünyadaki ilk özel düzenleme olma özelliği taşıyor.
Dijital Hizmetler Yasası ile yanıltıcı veya yasa dışı içeriklerin kaldırılması, verilerin korunması ve bağımlılık yaratan tasarım uygulamalarının ele alınması için çeşitli çevrim içi platformların daha fazla sorumluluk üstlenmesi sağlanıyor.
Jeopolitik durum hızla değişirken, AB'nin dış tehditlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor. 2024'te ilk kez bir Savunma Komiseri atandı. Ukrayna'daki savaşın 1000 günü aşmasının ardından, Avrupa, kararlılığını ve dayanışmasını sürdürüyor.
Ukrayna'nın toparlanmasını, yeniden yapılanmasını ve AB'ye katılım sürecini desteklemek için 50 milyar avroya kadar yeni bir finansman aracı başlatıldı. Ukrayna, 2024 yılında bu araçtan 16,1 milyar avro destek aldı.
Haziran ayında AB, Ukrayna ile resmî olarak katılım müzakerelerine başladı.
Temel yaşam koşullarının ve hizmetlerin sürdürülebilirliği için Gazze ve Lübnan'a da önemli miktarda yardım sağlandı.
Orta ve Doğu Afrika'da Mpox salgını baş gösterdiğinde de yardım sağlandı.
Komisyon, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) 120.000'den fazla aşı teslimatının koordinasyonuna öncülük etti. Aşıların yanı sıra, KDC, Burundi ve Uganda'nın salgınla mücadele etmesine yardımcı olmak için insani yardım finansmanı da sağlandı.
2024'te AB, daha güçlü büyümeye katkı sağlayacak önemli anlaşmalara imza attı.
Mayıs ayında, Yeni Zelanda ile ticaret anlaşması yürürlüğe girerek AB işletmeleri ve çiftçileri için büyük fırsatlar yarattı. Temmuz ayında ise Singapur ile dijital ticaret anlaşması müzakereleri tamamlandı. Bu anlaşma, AB'nin bu alandaki ilk anlaşması olma özelliği taşıyor.
Aralık ayında AB, Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay'dan oluşan Mercosur ülkeleriyle dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmaya vardı. AB-Mercosur anlaşması, rekabet gücünü artıracak, tedarik zincirlerinin güvence altına alınmasına ve çeşitlendirilmesine yardımcı olacak ve AB şirketlerinin büyüyerek maliyetlerini düşürmesini sağlayacak.
1 Aralık 2024'te yeni Komisyon göreve başladı. Başkan Ursula von der Leyen ve yeni komiserler ekibi, zorluklarla başa çıkmak ve Avrupa'yı geleceğe hazırlamak için çalışmalarına hızla başladı.
2025 ve sonrasında Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın refahını ve rekabet gücünü artırmaya, savunma ve güvenliği güçlendirmeye ve demokrasisini ve sosyal modelini korumaya odaklanmaya devam edecek.
KHA/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı