Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu İyi Niyet ve Barış Gücü raporlarının, sahadaki gerçek durumu, işgalci ordunun işgal altındaki bölgelerdeki sürekli artan varlığının yarattığı ihlâllerin neden olduğu saldırganlığı ve durumun vahametini objektif bir şekilde ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

Bakanlık cumartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNFICYP) yeni Kıbrıs raporuna değindi. Raporda, işgalci gücün tampon bölge içinde ve çevresinde, bölgenin bütünlüğünü zedelemeye ve yeni oldubittiler yaratmaya yönelik ihlâllerde bulunduğu belirtildi. Bakanlık, bu ihlâllere dikkat çekmekle birlikte, UNFICYP'in uzun süredir devam eden "eşit mesafede durma" yaklaşımını eleştirdi. Bu yaklaşımın, nitelik ve ciddiyet açısından farklı olayları aynı kefeye koyarak tampon bölgedeki meşru sivil faaliyetler hakkında yanıltıcı bir algı oluşturduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada, Genel Sekreter’in Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakere sürecini yeniden başlatma yönündeki devam eden çabaya olan bağlılığının yeniden teyit edilmesinin ve bu bağlamda Birleşmiş Milletler parametrelerini belirleyen ilgili Güvenlik Konseyi kararları tarafından yönlendirilmeye devam ettiğinin yinelenmesinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.

Raporda, Hükûmetin, Genel Sekreter'in 15 Ekim 2024 tarihli gayriresmî akşam yemeğinde varılan mutabakatların hayata geçirilmesine verdiği önemi paylaştığı ve bu hedefe ulaşmak için yapıcı bir şekilde çalışmaya hazır olduğunu yinelediği belirtildi. Ayrıca, Hükûmetin, Genel Sekreterin her iki raporda dile getirdiği, özellikle Varoşa'nın dikenli tellerle çevrili bölgesinde daha önce gerçekleştirilen Türk tarafının yasa dışı faaliyetlerinin geri döndürülememesi konusundaki endişelerini de paylaştığı ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığının basın açıklamasında, "Genel Sekreterin Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili sorumluluğunu yinelediğine, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 (1984) ve 789 (1992) sayılı kararlarında ifade edilen görüşünün değişmediğini vurguladığına" işaret edildi.

Bakanlık raporunda, Barış Gücünün insanî görevlerinin ve Türkiye'nin işgal altındaki bölgelerde yaşayanların durumu ile kayıp kişiler konusundaki sorumluluklarının net bir şekilde belirtilmesi ve altının çizilmesi gerektiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığının basın açıklamasında, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve İyi Niyet Ofisi ile yetkilerinin, ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları temelinde Kıbrıs sorununa kapsamlı ve âdil bir çözüme ulaşma nihaî hedefi için yapıcı bir şekilde iş birliği yapmaya devam edeceklerinin yeniden teyit edildiği de vurgulandı.

KHA/MG/NST/2025

Kıbrıs Haber Ajansı