Maliye Konseyi Başkanı Michalis Persianis, Avrupa Komisyonu'nun ekonomik göstergelerinde Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine "sistematik önyargı" olduğunu belirtti. Persianis, bu durumun Avrupa düzeyinde Kıbrıs için belirlenen harcamaları sınırladığını ifade etti.

Parlamentonun Maliye Komitesinde Konseyin bütçesinin görüşüldüğü oturumda konuşan Persianis, çeşitli kurumların—Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu dâhil—Kıbrıs ekonomisini analiz etmek için kullandığı ekonomik modellerin sapmalarını karmaşık bir istatistiksel analizle incelediklerini söyledi. Analiz sonucunda, Avrupa Komisyonu'nun diğer modellere kıyasla %1'lik sistematik bir aşağı yönlü sapma gösterdiği tespit edildi. Bu sapma, Kıbrıs için belirlenen harcama tavanını önemli ölçüde düşürüyor.

Persianis, güvenilir bir metodoloji ile yapılan bu analiz sayesinde, yeni kurallarla belirlenen harcamaların daha yüksek olabileceğinin kanıtlandığını ekledi. Bu bulgunun, Kıbrıs'ın Avrupa Komisyonu'nun metodolojisinde kendisine karşı "sistematik önyargı" olduğu yönündeki görüşüne destek sağladığını ifade etti.

Ayrıca, yeni kurallara göre bir ülkenin çevresel veya sosyal boyuta sahip harcamalarda sapma gösterebileceğini belirtti. Ancak Kıbrıs özelinde, sosyal harcamaların önemli ölçüde azaldığına dikkat çekti.

Persianis, Avrupa düzeyinde yeni kurumsal yönetim düzenlemelerinin benimsenmesiyle birlikte, Maliye Konseyi'nin teknik ve ekonometri alanlarında daha fazla talep ve beklentiyle karşılaşacağını, ancak halen yetersiz personelle çalıştıklarını vurguladı. Konseyin hâlâ bir ekonomiste sahip olmadığını ve personel planları konusunda Maliye Bakanlığı ile anlaşmazlıklar yaşadıklarını belirtti. Özellikle, dünya çapında ekonomik kuruluşlar tarafından talep edilen en yüksek derecelerden biri olan mühendislik diplomasının hizmet planlarına dâhil edilmesi taleplerinin reddedildiğini söyledi.

AB'nin yeni ekonomik yönetişim çerçevesinin uygulanması konusunda henüz net bir yol haritası olmadığını ve bunun diğer ülkelerde de sorunlara yol açtığını ifade etti. Bu belirsizliğin, uyum yasalarında gecikmelere ve ek bütçelerde zorluklara neden olacağını belirtti. Ayrıca, devletin net birincil harcamalarına ilişkin veri paylaşımında eksiklikler olduğunu ve Maliye Bakanlığı'ndan bu verilerin aktarılmasının âcil bir gereklilik olduğunu sözlerine ekledi.

Son olarak, ekonomik verilerin paylaşımı konusunda Maliye Bakanlığı ile iş birliğinin iyileştiğini, ancak personel ve kaynak eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

KHA/TN/NST/2025

Kıbrıs Haber Ajansı