İspanya'dan bir parlamento heyeti, Kıbrıs'ı resmî bir ziyaret kapsamında ziyaret ederek Kıbrıs Meclisi Dışişleri Komitesi ile bir araya geldi. İspanya Temsilciler Kongresi (Alt Meclis) Başkanı Francesca Lluc Armengol Socías ve İspanya Senatosu Başkan Yardımcısı Javier Ignacio Maroto Aranzábal liderliğindeki heyet, iki ülke arasındaki iş birliğini ve önemli konuları ele aldı.
Toplantıda konuşan Socías, Kıbrıs'ta süren işgalin ülke ve Avrupa için anormal bir durum olduğunu belirterek, "Böyle bir bölünmenin varlığını kabul edemeyiz" dedi. Socías, İspanya'nın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde bir çözümü desteklediğini vurgulayarak, Kıbrıs ile iş birliğini artırmak istediklerini ifade etti.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı ve DİSİ Milletvekili Haris Georgiades, İspanyol heyeti karşılarken, Avrupa Birliği'nin uzun süredir içinde bulunduğu "konfor alanından" çıkması gerektiğini söyledi. Georgiades, "AB, ekonomik bir dev olabilir ama jeopolitik bir cüce olmamalı" dedi. Türkiye ile ilgili olarak ise, "Türkiye'nin Avrupa'dan kopmasını istemiyoruz; ülkenin Avrupa'ya yakın bir komşu olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ancak, ortak değerlerimizin ve çıkarlarımızın, istikrarsızlaştırıcı davranışları görmezden gelmemize izin vermediğini belirtti.
Görüşmede göç konusuna da değinildi. Socías, İspanya'nın Kanarya Adaları üzerinden gelen göçmen akışlarıyla ilgili deneyimini paylaşarak, Akdeniz ülkeleri olarak bu konuda iş birliğinin önemine dikkat çekti.
İspanya Senatosu Başkan Yardımcısı Javier Ignacio Maroto Aranzábal ise Kıbrıs'ın Türk işgali altında olduğunu tüm AB üye ülkelerine duyurmak gerektiğini belirtti. "Avrupa, bu gerçeği derinlemesine bilmiyor" diyen Aranzábal, güçlü bir AB ve istikrarlı bir Komisyonun önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Kıbrıs'ın NATO'ya üyelik perspektifini sordu.
Georgiades, Türkiye'nin Kıbrıs'ın NATO'ya ve Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) katılımı önündeki aşılmaz engel olduğunu söyledi. Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını ve gümrük birliğini Kıbrıs'a uygulamadığını hatırlattı.
AKEL Parlamento Sözcüsü Giorgos Loukaides, demokrasi, uluslararası hukuk ve insan haklarına istikrarlı ve tutarlı destek gerektiğini belirterek, seçici duyarlılığın insanlığı birden fazla krize sürüklediğini ifade etti. Loukaides, "Ukrayna için hassas olup Kıbrıs ya da Filistin'deki durum için sessiz kalamayız" dedi ve NATO'nun barışı değil, savaşı teşvik ettiğini savundu.
DİKO Başkan Yardımcısı Christiana Erotokritou, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Türkiye'nin engellemesi nedeniyle Barış için Ortaklık programına katılamayan tek AB ülkesi olduğunu belirtti.
Toplantı sonunda, İspanyol heyeti Kıbrıs'a destek sözü verdi ve iki ülkenin iş birliğini sürdüreceğini teyit etti.
KHA/PH/NST/2025
Kıbrıs Haber Ajansı