İspanya Temsilciler Meclisi (Alt Temsilciler Meclisi) Başkanı Francina Armengol Socias, salı günü İspanya Senatosu Başkan Yardımcısı Javier Ignacio Maroto Aranzábal ve Göçmenlik, Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicholas Ioannides ile Pournara’yı ziyaret etti.

Kıbrıs’a üç günlük resmî ziyarette bulunan Socias, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pournara İlk Kabul Merkezi’nin iyi organize edildiğini, mülteciler için gerçekten bunun önemli bir yardım olduğunu belirtti.

Francina Armengol Socias hem Kıbrıs’ın hem de İspanya’nın göç sorununu ele almak için Avrupa Birliği ile güçlerini birleştirmesi gerektiğini kaydetti.

Göçmenlik, Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicholas Ioannides de Potamia bölgesindeki tampon bölgede yaşanan bir olayın ardından serbest bölgelerdeki bir yerde ölü bulunan 24 yaşındaki yabancıyla ilgili son gelişmelerden sonra tampon bölgede devriyelerin artırılması ve daha fazla kamera bulundurulması yönünde düşünceler bildirdi.

Socias, heyetiyle birlikte, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin göçle ilgili çalışmalara, Kıbrıs’ın mültecilerin ilk giriş ülkesi olarak karşılaştığı zorluklara bizzat tanıklık ettiği bir ziyaret gerçekleştirdi. Socias mültecilerle sohbet etti.

İspanya Temsilciler Meclisi (Alt Temsilciler Meclisi) Başkanı Francina Armengol Socias, merkezi gezdikten sonra tercüman aracılığıyla gazetecilerle konuştu; Göçmenlik, Uluslararası Koruma Müsteşarı’na tesisleri ziyaret etme fırsatı verdiği için teşekkür etti.

Akdeniz Parlamento Birliği’nin başkanı olduğunu hatırlatan Socias, göç sorununa öncelik verildiğini, göçün nedenlerine, göçün nasıl gerçekleştiğine ve gerektiğinde mültecilerin nasıl entegre edilebileceğine bakıldığını anlattı.

Hem İspanya’nın hem de Kıbrıs’ın Avrupa’da göçle ilgili ortak sorunları paylaştığını, her iki ülkenin hem Avrupa ülkeleri hem de ön cephe ev sahibi ülkeler olduklarını ifade etti.

Mültecilerin her iki ülkeye de binbir zorlukla, tıbbi ve diğer zorluklarla gelenler olduklarına dikkat çeken Socias şöyle devam etti:

“Mültecilerin geldiği ülkelere müdahale etmeye çalışmak bizim görevimizdir, böylece onlara yardım edebilir, göç olgusunu azaltabiliriz.”

“Hem Kıbrıs hem de İspanya, göç sorununu anlatmak için Avrupa Birliği ile güçlerini birleştirmeleri gerekiyor. Elbette Avrupa Birliği ile birlikte göç akışlarını ve her şeyden önce Güneydoğu Avrupa bölgesini ve Orta Doğu'yu mültecilerin geldiği ülkelere erişimle desteklemeli ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalıyız.”

Göçmenlik, Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicholas Ioannides ise, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Ioannides, “Pournara İlk Kabul Merkezi iyi organize edilmiş, iyi yapılandırılmış ve mülteciler için gerçekten önemli bir yardım olduğunu görüyorum” dedi.

Socias ile  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin attığı ileri adımları, hükûmetin aldığı etkili önlemleri görüştüklerini anlatan Ioannides, ortak sorunlarla ilgili hem ikili olarak hem de Avrupa Birliği çerçevesinde ortak çözümler bulabilmek için yapıcı bir şekilde görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

Sadece düzensiz göçle ilgili değil yasal göç yoluyla düzensiz göçle mücadele çabalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Ioannides, “Socias’a Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, düzensiz mültecilerin Türkiye ve işgal altındaki topraklar üzerinden ülkeye girişlerinde karşılaştığı zorluklardan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı ve hükûmetin bölgede istikrar sağlayıcı rol oynamak için yaptığı çabalardan bahsettim” dedi.

 

Pournara’da yaklaşık 320 kişi yaşıyor

----------------------------------------------

Ioannides bir soruya karşılık Pournara’da yaklaşık 320 kişi olduğunu; merkezin kapasitenin 1.200 kişi olduğunu ve yapılan çalışmalarla kapasitenin 2.000'e çıkarılacağını duyurdu.

Müsteşar Ioannides, “Sayının çok düşük olduğunu görüyorsunuz. Burası bir İlk Kabul Merkezi’dir; mültecilerin uluslararası koruma taleplerini iletmek için geldikleri yerdir” şeklinde konuştu.

900'den fazla Suriyeli vatandaşın iltica başvurularını geri çektiğini veya uluslararası koruma statülerini iptal ettiğini belirterek bunun çok iyi bir zamanlama olduğunu ifade eden Ioannides, “Yaklaşık 300 kişi ayrıldı ve daha fazla uçuş organize ediliyor ve Müsteşarlık bu yönde yoğun bir çalışma yapıyor” dedi.

 

Komşu ülkedeki durum istikrara kavuştukça Suriye’ye geri dönüşlerinin sayısının da artacağına inandıklarını belirten Ioannides, Yeşil Hat’ta devriyelerin artırılması ve daha fazla kamera yerleştirilmesiyle ilgili düşüncelerinin ne olduğu, 24 yaşında bir kişinin ölümüyle ilgili gelişmeler, Potamia ve daha geniş alana ek kameralar yerleştirilmesinin beklenip beklenmediği sorularına Ioannides, genel olarak ne yazık ki Yeşil Hattın yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda olduğunu, kaçakçılar ve suç unsurları tarafından kullanıldığını bildikleri yanıtını verdi.

Bunun çok uzun zamandır tespit edilen bir şey olduğunu, bu nedenle devriyelerin artırılması ve daha fazla kamera yerleştirilmesi düşünüldüğünü kaydeden Ioannides, “Bütün bunlar üzerinde çalışıyoruz ve önceki gün yaşanan olay, bu önlemlere uymanın, Yeşil Hat’ı etkin bir şekilde izlemenin, aralarında göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti gibi çok ciddi suçların da bulunduğu yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.

KHA/MG/MHY/2025

Kıbrıs Haber Ajansı