Göç ve Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicolas Ioannides, 2024'te Kıbrıs’tan gönüllü geri dönüş, sınır dışı etme veya diğer Avrupa ülkelerine yer değiştirme yoluyla 10.000'i aşkın düzensiz göçmenin ayrıldığını söyledi.
Demokratik Parti DİKO’nun düzenlediği "Göç - Gerçekler" konulu konferansta konuşan Ioannides, bu uygulamayla ülkeden ayrılanlarla ülkeye gelenlerin oranları bakımından Kıbrıs’ın 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke arasında birinci sıraya yerleştiğini belirtti.
Nicolas Ioannides, aynı dönemde İltica Dairesi'ne sunulan yeni iltica başvurularının 6.769 olduğunu, bunun 2023'te sunulan başvurularla karşılaştırıldığında %41 ve 2022'de alınan başvurularla karşılaştırıldığında yaklaşık üçte bir oranında düşüşe denk geldiğini kaydetti.
Göç ve Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicolas Ioannides, bu sayının 2017'den bu yana en düşük düzeyde olduğunu, 2024'te ise pandemi dönemindekinden bile daha az iltica başvurusu alındığını, bunun uluslararası koruma için bekleyen başvuruların daha hızlı işlenmesini sağladığını, usulsüz yapılan binlerce başvurunun Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yüklediği yükü azalttığını anlattı.
İltica Dairesi'nin 2024'ün ikinci yarısında ciddi personel yetersizliği sorunlarına rağmen çeşitli kategorilerde 48.000'den fazla göçmenlik izni verdiğini kaydeden Ioannides, komşu ülkedeki savaş nedeniyle Lübnan vatandaşlarına kolaylık sağlanması konusunda çözümler bulduklarını, ülkeye ekonomik faydalar sağlayacak faaliyetleri kolaylaştırmak için adımlar attıklarını ifade etti.
Müsteşar Ioannides, önemli bir başarının da artan gözetim ve komşu devletler ile Avrupa ve uluslararası otoritelerle iş birliği nedeniyle son aylarda denizden gelenlerin sonlandırılması olduğunu, Türkiye'den ve işgal altındaki topraklardan Yeşil Hat üzerinden yapılan düzensiz geçişlerin, "Yeşil Hat'ın kaçakçılar için bir yol hâline gelmemesini" sağlamayı amaçlayan politikalarla önemli ölçüde azaldığını vurguladı.
Ioannides, Suriye'deki son gelişmelerin, "ülkedeki durum istikrarsızlığını korusa da", uluslararası koruma başvurularını geri çeken önemli sayıda Suriye vatandaşı yarattığını, diğerlerinin ise geri dönmeyi planladıkları için mülteci ve/veya ikincil koruma statülerinden vazgeçtiklerini belirtti.
Müsteşar Ioannides, hükûmetin yeni alt yapının oluşturulmasına ve mevcut alt yapının Avrupa fonlarından sağlanan eş finansmanla iyileştirilmesine yatırım yaptığını ve bunun da sığınmacılar için makul yaşam koşulları sağladığını söyledi.
Nicolas Ioannides, 2025 yılı sonunda tamamlanması beklenen Limnes Konaklama Merkezi'nin 1.000 veya daha fazla kişilik kapasiteye sahip geçici konaklama için örnek bir merkez olacağına, "Pournara" İlk Kabul Merkezi'nin önemli ölçüde iyileştirilmesinin de önemli olduğunu dikkat çekti.
KHA/MG/MHY/2025
Kıbrıs Haber Ajansı