İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu (OEB) Başkanı Antonis Antoniou, orta vadede bir “kusursuz mali fırtınanın” yaklaştığını, yeni dönemde krizlerin çeşitli varyasyonlarının günlük yaşamın bir parçası haline geleceği, sorunlarla yüzleşmek için kalkınmanın tek çıkış yolu olduğu uyarısında bulundu. 

 

OEB üyelerinin kapalı oturumunda konuşan Antoniou, Kıbrıs endüstrisini daha rekabetçi, sürdürülebilir ve sağlıklı hale getirmeyi amaçlayan Ulusal Sanayi Politikası'nın Hükûmet tarafından benimsenmesi ile ilgili olarak, yeni politikanın titizlikle uygulanmasıyla imalatın Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’ya (GSYİH) katkısını en üst düzeye çıkarabileceğini ve güçlü bir büyüme kolu haline gelebileceğini söyledi.

 

Çeşitli endüstrileri etkileyen sorunlara atıfla Antoniou, en akut sorunlardan birinin, konut ve diğer bölgelerin kontrolsüz genişlemesiyle endüstri birimlerinin yer sıkıntısı çektiğine işaret etti.

 

Antoniou ayrıca, yeni Ortak Tarım Politikası Anlaşması'nın "Tarım Sektörünün en büyük reformu olduğunu" söyledi.

 

Birincil sektör için Kıbrıs’ın hemen hemen tüm hayvan yemi, gübre ve ilaçları ithal ettiğini belirten Antoniou, "Yeşil amonyak, soda, hayvansal ilaçlar vb. ürünleri üreten fabrikalarımız olabilir" dedi. 

 

Antoniou ayrıca, Dijital Reform Müsteşarlığına atıfla yeni süreçte en büyük zorluğun "başka bir dönemde tasarlanmış bir idari mekanizmanın modernizasyonu" olduğunu ekledi.

 

Genel Sağlık Sistemi ile ilgili olarak OEB Başkanı, "sistemin çalışma çerçevesini önemli ve faydalı müdahalelerle korumalıyız" dedi.

 

Adalet reformu tasarısına da değinen Antoniou, "işletmelerin ve her vatandaşın kararların verilmesi için gerçekçi zaman sınırlarına susamaya devam edildiğini" kaydetti.

 

Yerel Yönetim Reformu ile ilgili olarak OEB Başkanı, "Mayıs 2024'e kadar olan geçiş döneminin önemli olduğunu ve kazanılacak bahsin, kararlaştırılan yol haritasına dayanan zaman çizelgelerine sıkı sıkıya bağlı kalmakla ilgili olduğunu" söyledi.

 

Antoniou ayrıca, Kıbrıs denizciliğinin, Rusya'ya yönelik çeşitli AB yaptırımlarının yorumlanmasının bir sonucu olarak yaşadığı türbülans nedeniyle desteklenmesinin ve korunmasının zorunlu olduğunu söyledi.

 

 

 

KHΑ/NST/MHY/2022

 

Kıbrıs Haber Ajansı