Lefkoşa’da Cuma günü düzenlenen bir etkinlikte konuşan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, sağlık sektöründe sorunları çözmek için iş birliğinin önemi, ayrıca gerekli sağlık hizmetinin güçlendirilmesi özellikle insanlığın bir “perma kriz” deneyimlediği bugünlerde, koronavirüs salgınının girdiği dördüncü yılda, Ukrayna’daki savaşta, gıdada güvenliğin olmamasının ve enerji krizinin olduğu bir zamanda gerekli olduğuna işaret etti.

Sağlık Bakanı’nın da katıldığı Kıbrıs Üniversitesi’ndeki “Pandemik iyileşme ve Küresel/Bölgesel Sağlık Güvenliği” başlıklı etkinlikte konuşan Dr. Kluge, WHO’nun Kıbrıs’ta da “büyük bir sorun” olan sigarayla ilgili hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların yükü dâhil acil çözüm bekleyen konularda herkesle çalışmayı beklediğini söyledi.

Dr. Kluge, yorgun sağlık iş gücünün bir kırılma noktasında olduğunu, ortak sağlık güvenliği yapısını ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde acilen güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

COVID-19 salgınından söz eden Dr. Kluge şöyle devam etti:

“Covid-19 hâlâ bizimle olduğu için biz iyileşmek için sadece daha yolun çok başındayız ve virüs bizim zayıflığımızı ortaya koyuyor. Başka bir virüs bizi vurmadan şimdi Covid-19’u yenme zamanıdır.”

 

“Sınır geçişlerinde birçok sorunla karşı karşıya kalınmıştır. Hiçbir ülke veya kuruluş bu sorunlarla tek başına mücadele edemez. Covid-19 bize uluslararası ve bölgesel sağlık iş birliğinin gerekli olduğunu öğretmiştir.”

Lefkoşa Üniversitesi Kıdemli Rektörü Dr Constantinos Phellas da konuşmasında Covid salgınının tüm dünyada kamu sağlığı ve mali sistemler üzerinde eşi benzeri olmayan sıkıntılar yarattığına; krizin virüs kontrol altına alındıktan yıllar sonra hissedilecek yansımasıyla İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana akıl sağlığı üzerinde de büyük bir tehdit oluşturduğuna işaret etti.

Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bakım ve Nüfus Sağlığı Kamu Sağlığı Master Programı Koordinatörü Dr. Christiana Demetriou ise konuşmasında, WHO’nun Bölge Ofisi’nin Dr. Kluge’un yönetiminde çalışmasının çalışmalarını teşvik ettiğini belirtti.

Dr. Demetriou, kendi bölümünün çalışmalarının, Avrupa’da daha İyi Sağlık için Birleşmiş Faaliyetler Avrupa 2020 – 2025 Çalışma Programı’yla “çok uyumlu” olduğunu ifade etti.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı