Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan duyuruda , Hava Kalitesi İzleme Ağı Yer İstasyonları'nın ölçümlerine göre, 28 Ocak Cumartesi günü atmosferde yüksek yoğunlukta toz gözlemleniyor ve halkın, özellikle savunmasız gruplar (çocuklar, yaşlılar ve hastalar) olay geçene kadar açık alanlarda dolaşmaktan kaçınmaya davet edildi.

Duyuru da belirtildiği üzere toz, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek solunabilir küçük zerrecikler ve "toz"un, çapı 10 µm'den (PM10) küçük olan, atmosferde asılı duran solunabilir zerrecikler anlamına geldiğine dikkat çekilmektedir. İlgili mevzuata göre, sınır değer, ortalama günlük değeri ifade etmektedir ve 50 μg/m3 (metreküp başına mikrogram) değerini geçmemelidir.

İşverenlerin açık alanlarda bulunan çalışanları için riskleri değerlendirdikten sonra uygun organizasyonel veya teknik önlemleri almaları gerektiği belirtilen duyuruda, açık alanlarda çalışan işçilerin uygun kişisel korunma araçlarını kullanmaları da tavsiye edilmektedir.

Saat 08.00 itibariyle ölçülen saatlik toz yoğunluğu değerleri bölgelere göre şu şekildedir:

Lefkoşa: 85,4 µg/m3

Limasol: 133,8 μg/m3

Larnaka: 65,4 µg/m3

Paralimni: 45 µg/m3

Baf: 49,6 µg/m3

Zigi: 65,9 µg/m3

Agia Marina Xyliatou: 97,1 μg/m3

Saatlik ölçümlerin sonuçları hakkında daha fazla bilgi www.airquality.gov.cy web sitesinde ve cep telefonuna ücretsiz olarak yüklenebilen "Air Quality Cyprus" uygulamasında bulunabilir.

HA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı