Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkanı Werner Hoyer cuma günü Maliye Bakanı Makis Keravnos ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın Avrupa'da kişi başına AYB desteğinden en fazla yararlanan ülke olmaya devam ettiğini belirtti. Hoyer, AYB grubunun geçen yıl Kıbrıs'taki öncelikli yatırımlar için toplam 250 milyon avro tahsis ettiğini de sözlerine ekledi.

Görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Keravnos, Nikos Christodoulides'in Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden ve yeni hükûmetin göreve başlamasından bu yana Kıbrıs'a ilk kez gelen Hoyer'e teşekkür ederek, bunun Avrupa Yatırım Bankası'nın Kıbrıs'a ve halkına olan bağlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

"Yeşil dönüşüm Kıbrıs Cumhuriyeti için en önemli önceliktir ve bu yolun hızlandırılması ekonomi için elzemdir" diyen Keravnos, Başkan Hoyer'in bu çabada, Avrupa'nın iklim bankası olarak da adlandırılan Avrupa Yatırım Bankası'nın sadece kredi sağlayarak değil aynı zamanda personelinin uzmanlık ve deneyiminden yararlanarak Kıbrıs'ın yanında olacağına dair kendisine güvence verdiğini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı ise Kıbrıs'ın AB'ye katılımı ve AB bankasına aktif katılımından bu yana elde edilenler dikkate alındığında bunun inanılmaz bir öykü olduğunu söyledi ve iki hafta içinde Kıbrıs'a döneceğini söylediği AYB Kıbrıs Başkan Yardımcısı Lilyana Pavlova ile yakın iş birliği ve Kıbrıs'ın bir AYB hissedarı olarak güçlü ve yapıcı taahhüdü için Kıbrıslı yetkililere teşekkür etti.

Hoyer daha sonra Kıbrıs Maliye Bakanı ile Bankanın Kıbrıs'a yönelik güçlü taahhüdünü, ülkedeki öncelikli yatırımlara yönelik gelecekteki desteğini ve AYB'nin Ukrayna'daki savaşın neden olduğu ekonomik ve ticari şoklardan etkilenen ülkeleri desteklemek için verdiği daha geniş kapsamlı tepkiyi ele aldıklarını ifade etti.

AYB Başkanı, Avrupa Yatırım Bankası Grubu'nun geçen yıl Kıbrıs'taki öncelikli yatırımlar için toplam 250 milyon avro tahsis ettiğini belirterek, Kıbrıs'ın Avrupa'da kişi başına düşen AYB desteğinden en fazla yararlanan ülke olmaya devam ettiğini ve Bankanın bugüne kadar sağladığı desteğin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’nın (GSYİH) yaklaşık %10'una denk geldiğini kaydetti.

Ayrıca Kıbrıs genelinde kentsel dönüşüm projeleri için 150 milyon avro tahsis edildiğini, bu projelerin sadece toplumları daha yeşil hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda ekonomiyi canlandırdığını ve insanların yaşamlarını iyileştirdiğini, bu projelere AYB tarafından finanse edilen ve uygulamayı kolaylaştırmak ve gelecekteki yeşil yatırımların belirlenmesine yardımcı olmak için büyük bir teknik danışmanlık misyonunun eşlik ettiğini vurguladı.

Bunun ülke için büyük bir avantaj olduğunu çünkü AYB'nin ağırlıklı olarak mühendisler ve bilim adamları tarafından yönetilen bir banka olduğunu ve bu sayede önemli teknik destek sağlayabildiğini sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı