Sağlık Bakanı Michael Damianos, Uluslararası Talasemi Federasyonu ve Pan-Arab Talasemi tarafından düzenlenen Talasemi ve diğer hemoglobin hastalıklarıyla ilgili 1. Bölgesel Pan-Arab Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hükûmetin talasemiye mücadelede işbirlikçi eylem kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Damianos hükûmetin, Sağlık Bakanlığı ve Federasyon arasında Dostluk Anlaşması imzalayarak Uluslararası Talasemi Federasyonu ile ilişkilerini resmîleştirme niyeti olduğunu da duyurdu.

Sağlık Bakanı zirvedeki konuşmasında, talaseminin, Kıbrıs'ta yüzyıllardır endemik olduğunu, adanın dünyada en yüksek taşıyıcı ve etkilenen kişi oranlarından birine sahip bulunduğunu, 1960'lı yılların başlarında bile, bu ciddi anemi türünün birçok çocukta gözlemlendiğini ancak kaynağının, nedeni ve klinik sonucunun bilinmediği, ciddi tıbbi, sosyal ve ekonomik yansımaları olan bir durum olduğunu belirtti.

Damianos hükûmetin, hastaların, ailelerin, tedaviyi yürüten doktorların ve kilisenin kapsamlı işbirlikçi çabaları sonucunda Kıbrıs, talaseminin yarattığı çok yönlü zorluklarla başarılı bir şekilde başa çıkmayı başardığını, talasemiyi tıbbi, sosyal ve ekonomik bir yükten yönetilebilir bir duruma dönüştürdüğünü kaydetti.

Ülkenin şu anda küresel çapta ilk Ulusal Talasemi Komitesinin kurulması, tarama, önleme ve yönetimde daha fazla ilerleme sağlamaya odaklanan ulusal bir talasemi stratejisinin kabul edilmesi de dâhil olmak üzere, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan eylemlere öncülük ettiğini anlatan Sağlık Bakanı, talasemiden etkilenen bireylere genetik danışmanlık, doğum öncesi tarama ve gelişmiş zihinsel bakım sağlanması da dâhil olmak üzere talaseminin önlenmesi hizmetleri verildiğini bildirdi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı