Tarım Bakanı Maria Panayiotou, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Hellimle/Halloumiyle ilgili tüm paydaşların (Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, süt sığırcılığı, koyun-keçi yetiştiriciliği ve peynir üreticileri temsilcileri) katılımıyla eylül ayının son haftasında Hellim/Halloumi İzleme Komitesinin ilk toplantısının düzenleneceğini duyurdu. Toplantı, süt sığırcılığı üreticilerinin 18 Eylül 2024 Çarşamba günü yapacakları Kıbrıs çapındaki eyleme ilişkin sorular üzerine geldi.
Tarım Bakanı, "Attığımız tüm adımlar ve aldığımız tüm kararlar, temel tarımsal gıda ürünümüz olan hellimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve hem Kıbrıs içinde hem de dışında tüketiciler tarafından tercih edilmesini ve ihracatının artmasını sağlayan PDO (Menşe İsmi Korumalı Ürün) Hellimin korunması hedeflerimiz doğrultusundadır" dedi.
Bakan, amacının "duyurduğumuz ve uyguladığımız planların ilerlemesini, tüm paydaşları güçlendirmek için yapılan denetimleri izlemek, sektörlerin karşılaştığı sorunları ele alarak çözüme kavuşturmak için hızlı hareket edebilmek ve elbette tüm paydaşlar arasında bir iş birliği ruhu geliştirmek" olduğunu belirttiği Hellim/Halloumi İzleme Komitesinin kurulması için sürecin ilerlediğini kaydetti.
Panayiotou ayrıca, Hellim için Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu olan Bureau Verita tarafından yürütülen denetimlere ek olarak, "hem örnekleme hem de idari denetimleri yoğunlaştırdıklarını" söyledi.
Son aylarda, özellikle bu amaçla eğitilmek üzere denetimler için önemli sayıda müfettişin yetkilendirildiğini ve bugün itibarıyla sayılarının 23'e ulaştığını da sözlerine ekledi.
Mevzuatın sıkılaştırılmasıyla ilgili olarak Panayiotou, Tarım Bakanlığının Yasama Komitesi ile iş birliği içinde olduğunu ve "yürütülen denetimleri daha etkili hâle getirmek amacıyla mevcut mevzuatta değişiklik yapmak için çalıştıklarını" söyledi ve "amacın ilgili değişikliklerin yıl sonundan önce Meclise sunulması" olduğunu ekledi.
Ayrıca, tüm paydaşlarla bir diyalog başlatıldığını ve "planları ve ihtiyaç duydukları desteği görmek için tüm tarafların diyaloğa katılmış olmasının önemli olduğunu" belirterek, amaçlarının "sektördeki herkesin sürdürülebilir olmasını sağlamak" olduğunu da sözlerine ekledi.
Tarım Bakanına göre şu anda yürürlükte olan ve yakında açıklanacak olan planlar, koyun ve keçi sütü üretimini artırmayı ve süt sığırcılığı üreticilerini, inek sayısının daha fazla artmasını önlemek, hayvan refahını iyileştirmek, maliyetleri düşürmek için hem koyun-keçi hem de süt sığırcılığı çiftliklerine fotovoltaik sistemler kurmak ve diğer çeşitli alt yapılar için ihtiyaç duydukları alt yapıyı iyileştirmek için desteklemeyi amaçlıyor.
Ayrıca Tarım Bakanlığının, AB'deki gıda ve yemler için hızlı uyarı sistemi olan ve "PDO helliminin şartlarını karşılamayan ürünler tespit edildiğinde veya şikâyetler aldığımızda AB ülkelerinin hızlı bir şekilde müdahale etmesini sağlamak için önemli bir araç" olduğunu belirttiği RASFF (Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi) aracılığıyla önemli sayıda bildirimde bulunduğunu söyledi.
Son olarak, "Kıbrıs'ın yaptığı şikâyetler üzerine, Avrupa'daki süpermarketlerin raflarından hellim adını taşıyan ancak şartnameleri karşılamayan ürünlerin kaldırıldığı durumlar oldu" dedi.
KHA/CS/NST/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı