Bakanlar Kurulu; enerji maliyetlerinin hassas ve diğer nüfus grupları üzerindeki etkisini azaltmanın yanı sıra hane halklarının ve genç ailelerin enerji ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kalıcı ve sürdürülebilir çözümleri teşvik etmek amacıyla salı günü yedi orta vadeli tedbir kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides başkanlığında salı günü gerçekleştirdiği toplantıda, devletin mali kapasitesi temelinde, gelişen duruma bağlı olarak gerektiğinde güncellenecek orta vadeli tedbirlerin kabul edilmesine karar verdi.
İlk tedbir, sırasıyla hassas tüketiciler (Kod 08) ve ticari kullanım (tarife 010), yani hassas haneler ve seçilmiş işletmeler için özel tarife için elektrik fatura fiyatının mevcut sübvansiyonuna ilişkin olarak, tedbirin düşük gelirli emeklileri ve tek ebeveynli aileleri kapsayacak şekilde genişletilmesiyle ilgilidir.
Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan ikinci tedbir, küçük ve orta büyüklükteki evlerde yaşayan geniş ailelere de hitap eden ve “Herkes için Fotovoltaik” projesi için (yani başlangıç sermayesi ödenmeksizin) 15 milyon avroluk ek bir kaynakla ilgilidir.
Üçüncü bir tedbir olarak, mevcut evlerin enerji iyileştirmesi için konut sektöründeki “Save-Energy-Upgrade” programına 30 milyon avro daha tahsis edilmesine karar verilmiştir.
Dördüncü olarak, Bakanlar Kurulunun 10 Ekim 2024 tarihinde Maliye Bakanı Makis Keravnos tarafından açıklanan çocuk bezi, bebek sütü, yetişkin bezi, kadın hijyen ürünleri ve taze meyve ile sebzelere sıfır KDV oranı uygulanmasına ilişkin tedbiri de onayladığı bildirildi.
Konut ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığının yıllık geliri 50.000 avro olan ailelerin ilk evlerinin satın alınması ve inşası için 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında kullanacakları konut kredilerinde %2 faiz oranı sübvansiyonu için başvuruları derhâl kabul etmeye başlamasına karar verildi.
Bir başka tedbirde, İçişleri Bakanlığı boş ve atıl evlerin kira piyasasına dâhil edilmesine yönelik “Yenile - Kirala” Planı için 15 Kasım 2024 tarihinden itibaren başvuruları kabul etmeye başlayacaktır.
Yedinci ve son tedbir olaraksa Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığının genç çiftler ve/veya 41 yaşına kadar olan gençler için gelir kriterlerine bağlı olarak bir defaya mahsus olmak üzere 20.000 ila 50.000 avro arasında hibe ile Konut Sübvansiyon Programını uygulamasına karar verdi.
KHA/ARM/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı