Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, sınır ötesi projelere odaklanarak iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için sinerjiler geliştirmeyi amaçlayan Doğu Akdeniz ve Orta Doğu İklim Değişikliği Girişimini yeniden başlattı.
Birçok ülke ve uluslararası kuruluşun katılımıyla Larnaka’da düzenlenen “Akdeniz Bölgesinde Afetlere Dayanıklılığı Artırma” isimli Lefkoşa Risk Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, iklim değişikliğinin benzeri görülmemiş bir hızla ilerlediğini, en kötü iklim projeksiyonlarına tahmin edilenden çok daha hızlı ulaşıldığını belirtti.
Bakü’deki son COP 29 toplantısı sırasında Kıbrıs’ın bu konudaki görüşlerini anlatma fırsatı bulduğunu, bunun olumlu bir yöne doğru atılmış bir adım olduğun, ancak daha yapılacak çok daha fazla şey olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
“Aşırı hava olayları ekosistemlerimizi, tarım ve turizm de dâhil olmak üzere ekonomilerimizi, toplumlarımızı ve halkımızın yaşam kalitesini etkiliyor. Bunlar sert bir uyarı görevi görüyor ve aynı zamanda kararlı, koordineli eyleme acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Hem ulusal hem de bölgesel düzeyde acil, hedefli yanıtlara ihtiyacımız vardır.”
“Bu noktada Kıbrıs 2017’den beri Ulusal Uyum Stratejisi uygulayarak pro-aktif adımlar atmıştır. Şu anda karmaşık ve birbirine bağlı iklim risklerini yönetme kapasitemizi güçlendirmek için bu Stratejiyi güncelliyoruz. Küçük karbon ayak izimize rağmen Kıbrıs, küresel emisyon azaltımına katkıda bulunmaya kararlıdır.”
Cumhurbaşkanı, Bakü'deki son COP 29 toplantısı sırasında Kıbrıs'ın pozisyonunu sunma fırsatı bulduğunu, "olumlu bir yöne doğru atılmış bir adım olduğunu, ancak yapılacak çok daha fazla şey olduğunu" belirtti. "Aşırı hava olayları ekosistemlerimizi, tarım ve turizm de dâhil olmak üzere ekonomilerimizi, toplumlarımızı ve halkımızın yaşam kalitesini etkiliyor. Bunlar sert bir uyarı görevi görüyor ve aynı zamanda kararlı, koordineli eyleme acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Hem ulusal hem de bölgesel düzeyde acil, hedefli yanıtlara ihtiyacımız var.”
“Şu anda karmaşık ve birbirine bağlı iklim risklerini yönetme kapasitemizi güçlendirmek için bu Stratejiyi güncelliyoruz. Küçük karbon ayak izimize rağmen Kıbrıs, küresel emisyon azaltımına katkıda bulunmaya kararlıdır.”
“Kıbrıs’ın 10 yeni hava aracı edinerek hava yangın söndürme kapasitesini güçlendirmek için iddialı bir planı var. Yerel topluluklarımızla iki yönlü iletişim kanalımız olacak ve onlara acil durumları kapsamlı bir şekilde bildirme yolu sağlayacak ve aynı zamanda ulusal sivil koruma mekanizmamıza kriz yönetimi yeteneklerini artırma ve daha geniş bir kitleye hayat kurtarıcı bilgiler verme fırsatı verecek olan ‘yeni nesil 112’nin benimsenmesiyle teknolojik bir uygulama programı da devam ediyor.”
KHA/MG/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı