CERN’deki CLOUD ekibi tarafından yönetilen ve Kıbrıs Enstitüsünün İklim ve Atmosfer Araştırma Merkezinden (CARE-C) araştırmacıların da yer aldığı çığır açıcı yeni bir araştırma, ağaçlar tarafından salgılanan bir bileşik olan izoprenin tropikal üst troposferde şaşırtıcı derecede yüksek seviyelerde bulunduğunu keşfetti.

Kıbrıs Enstitüsü tarafından yapılan basın açıklamasında, araştırmacıların izoprenin yeni parçacık oluşumuna önemli ölçüde katkıda bulunduğunu, bunun da bulut oluşumuna yol açtığını ve iklim değişikliğine karşı hafifletici bir rol oynayabileceğini buldukları belirtildi.

Prestijli bir dergi olan Nature’da yayımlanan araştırma bulguları, ormanlar gibi doğal kaynakların geçmişte bulut oluşumlarına önemli ölçüde katkıda bulunmuş olabileceğini; iklim duyarlılığını ve gelecekteki ısınmayı anlama şeklini değiştirebileceğini ortaya koyuyor.

Bu, hava kirliliği azaltıldığında, doğal çevrenin iklim değişikliğinin getirdiği ısınma etkilerinin bir kısmını telafi etmeye yardımcı olabileceği anlamına geliyor ve iklim krizini ele almada doğal çevrenin önemini vurguluyor.

Kıbrıs Enstitüsü’nden Doçent Theodoros Christoudias, “Bu keşif, doğal iklim süreçlerine ilişkin anlayışımızı yeniden şekillendiriyor. Ormanlardan salınan izoprenin bulut tohumlama parçacıkları oluşturabildiğini ortaya koyuyor. Biz bunu doğanın kendisinin tarihsel olarak Dünya iklimini etkilediği bir yol olarak görüyoruz. Emisyonları azaltmanın iklim kriziyle mücadelede kritik öneme sahip olduğu bir zamanda, ormanların ve doğal çevrenin derin rolünü anlamak, şimdiye kadar tam olarak anlaşılmamış bir doğal mekanizmayı aydınlatarak model tahminlerimizi geliştirmemize yardımcı oluyor” dedi.

KHA/MG/MHY/2024  

Kıbrıs Haber Ajansı