Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Sekreteri Dimitris Skalkos, Kıbrıs-Yunanistan ekonomik iş birliğinin derinleşmesi için önemli beklentiler olduğunu belirtti.
Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) özel bir demeç veren Skalkos, her iki ülkenin ekonomilerinin de artık erdemli bir döngü içinde olduğunu, bu ivmelerinden yararlanılması gerektiğini ifade etti.
Dimitris Skalkos, Atina ile Lefkoşa arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğuna, doğru hamlelerle ekonomik iş birliğinin gelecek yıllarda “bir tür tek ekonomik alana” dönüşebileceğine dikkat çekti.
Geçen hafta düzenlenen 2’nci Yunanistan-Kıbrıs Hükûmetlerarası Zirve ve Yunanistan-Kıbrıs Zirvesi dolayısıyla Kıbrıs’a gelen Skalkos, iki ülkenin ikili ekonomik ilişkilerinin de “mükemmel” olduğunu; son yıllarda ikili uluslararası ticaret hacminin sürekli arttığını ve 2023’te 3,9 milyar avroya ulaştığını söyledi.
Dimitris Skalkos, Kıbrıs’ın Yunan ürünleri için dördüncü büyük ihracat pazarı iken Yunanistan’ın da Kıbrıs pazarının ana tedarikçisi olduğunu, ayrıca, Yunan ve Kıbrıslı işletmeler tarafından tarım-gıda sektöründe, bankacılıkta, turizmde ve enerjide önemli doğrudan yatırımlar yapıldığını, Kıbrıs’ın envanter yatırımında Yunanistan’ın üçüncü yatırım ortağı olduğunu, Kıbrıs’ta 100 büyük şirket de dâhil olmak üzere 1.500'den fazla Yunan işletmesinin faaliyette olduğunu bildirdi.
Ancak Yunan yetkili, jeopolitik gerginliklerin, uluslararası ticaretin parçalanmasının ve korumacılık olaylarının bir dizi sorun ortaya çıkardığını ve ekonomik yerleşme tehlikesini önlemek için finansal dışa dönüklüğün güçlendirilmesini zorunlu hâle getirdiğini belirtti.
Bu yeni çerçeve içinde bile her zaman fırsatlar olduğuna dikkati çeken Skalkos, bunun iki ekonomi arasında daha fazla koordinasyon aramak için başka bir neden olduğuna işaret etti.
Hem Kıbrıs hem de Yunanistan’ın enerji özerkliklerini artırmaya doğru ilerlediklerini, enerji bağlantısı, hidrojen projeleri ve yenilikçi teknolojiler aracılığıyla enerji depolamada iş birliği olduğunun altını çizen Dimitris Skalkos, Kıbrıs-Girit elektrik bağlantısından , EastMed boru hattından ve Yunanistan ile Kıbrıs'ın sırasıyla İsrail ve Mısır ile üçlü iş birliği planlarından bahsetti.
Gelecekteki iş birliği potansiyelini, coğrafi yakınlık ve tarihi bağların bölgesel düzeyde ekonomik Kıbrıs-Yunanistan ilişkilerini derinleştirmek için doğru çerçeveyi oluşturduğunu kaydeden Skalkos, şöyle devam etti:
“Mükemmel siyasi ilişkilerimizin ekonomik iş birliğimize daha fazla ivme kazandırabileceğine ve belki de önümüzdeki yıllarda bir tür tek ekonomik alandan bahsedebileceğimize inanıyorum.”
“Ekonomik iş birliğimizi daha da ilerletmenin yollarını tartışmak için zaman “özellikle elverişli” çünkü “iki ekonomi de uzun zamandır bir erdemli döngüden geçiyor. Bu ivmeden yararlanmalıyız.”
“Her iki ekonomi de mali ihtiyatla birlikte siyasi ve makroekonomik istikrarı sıçrama tahtası olarak kullanarak olumlu bir iş ortamı oluşturuyor ve cazip yatırım destinasyonları olarak ortaya çıkıyor.”
“Küresel belirsizliğin küresel ve Avrupa ekonomisinde güçlü bir iz bırakmaması ölçüsünde, gelecek dönemde her iki ülkede de önemli sayıda yatırım projesinin şekillendiğini görebileceğimizi düşünüyorum.”
Donald Trump’ın Beyaz Saray’a Başkan seçilmesinin ardından oluşan yeni küresel ortamla ilgili olarak da Yunan hükûmet yetkilisi, ABD’nin gümrük tarifeleri planlarıyla ilgili bazı seçim vaatlerinin “şaşırtıcı olmayan bir şekilde endişe yarattığını” ancak bunların nasıl uygulanacağını görmek için beklemek gerektiğini vurguladı.
Trump’ın bunları gerçekleştirmesi durumunda, bunun ABD’nin ve imalat sektörünün başlıca ekonomik ortakları olan daha dışa dönük ekonomilere zarar vereceğini öngören Skalkos, Avrupa ekonomilerine gelince, tarifelerin Almanya ve İtalya gibi güçlü bir endüstriyel varlığa sahip ekonomileri daha sert vurmasının beklendiğini, Yunanistan ve Kıbrıs gibi diğerlerinin ise daha az baskı hissedeceğini söyledi.
KHA/MG/MHY/2024
Kıbrıs Haber Ajansı