IMF, Kıbrıs'ı süregelen enflasyon karşısında malî gevşemeye karşı uyardı
Uluslararası Para Fonu (IMF), enflasyon riskleri yüksek seyretmeye devam ettiğinden Kıbrıs'ı malî disiplini sürdürmeye ve özellikle kamu sektörü ücretlerinde bütçe dışı harcamalardan kaçınmaya çağırdı. Bu uyarı, IMF'nin 17-28 Mart tarihleri arasında Kıbrıs'a düzenlediği IV. Madde danışma misyonunun ardından cuma günü yayımlanan sonuç bildirgesinde yer aldı.
Lefkoşa'da düzenlediği basın toplantısında IMF'nin Kıbrıs misyon şefi Alex Pienkowski, Kıbrıs ekonomisinin son yıllardaki kayda değer büyümesine dikkat çekerek "Son beş yılda Kıbrıs ekonomisi oldukça dikkat çekici bir şekilde %20 büyüdü. Ekonomiyi etkileyen şoklar göz önüne alındığında bu gerçekten önemli bir başarıdır. Pandemi, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkileri ve artan yaşam maliyetleri gibi zorluklarla karşılaşıldı," dedi.
IMF'ye göre, Kıbrıs'ın yabancı yatırımlar, güçlü turizm sektörü ve gelişen Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) endüstrisi sayesinde avro bölgesindeki en yüksek büyüme oranlarından birini sergilemesine rağmen, ekonomide ılımlı aşırı ısınma belirtileri görülüyor. Enflasyon, düşüş eğiliminde olsa da %2'nin üzerinde seyrediyor ve bu durum ekonomik istikrar için risk oluşturuyor.
İlgili açıklamada, "geçen yıl %3,4'lük büyüme, Avro Bölgesindeki en yüksek oranlar arasındaydı. Bu büyüme, güçlü hizmet ihracatı ve tüketim tarafından desteklendi," ifadesi yer aldı.
Kıbrıs'ta büyümenin bu yıl yaklaşık %2,5'e düşmesi ve orta vadede kademeli olarak %3 seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor.
IMF ayrıca, ekonomik dayanıklılığı artırmak için Kıbrıs'ın kamu borcunu Gayrisafî Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) %60'ının altına düşürmeye öncelik vermesini tavsiye etti. Ülkenin 2024'teki birincil malî fazlası %5,8 olarak gerçekleşti ve bu durum kamu borcunun GSYİH'nin %74'ünden %65'ine düşmesine katkı sağladı. Bununla birlikte IMF, özellikle hayat pahalılığı ödeneği (COLA) artışları veya kamu sektöründe maaş zamları şeklindeki malî gevşemelere karşı uyarıda bulundu; zira bu tür uygulamalar enflasyonist baskıları daha da artırabilir.
Hükûmet, AB'nin yeni ekonomik yönetim çerçevesi kapsamında 2028'e kadar mali fazlayı sürdürmeyi taahhüt etti. Ancak IMF, yaşlanmayla ilgili harcamalar, enerji altyapı maliyetleri ve iklim adaptasyonu yatırımları gibi artan malî baskıların, malî politikada ihtiyatlı bir yaklaşım gerektirdiğinin altını çizdi.
Maliye Bakanlığı, IMF'nin gözlemlerini ve önerilerini memnuniyetle karşıladığını belirterek, ekonominin art arda gelen şoklar karşısındaki dayanıklılığını ve güçlü mali yörüngesini teyit etti. Bakanlık açıklamasında, mali politikanın AB'nin yeni ekonomik yönetim çerçevesiyle uyumlu olarak borç azaltımına odaklanması ve gevşemelerden kaçınılması gerektiği konusunda IMF'nin görüşlerine katıldığını ifade etti.
KHA/TN/MG/NST/2025
Kıbrıs Haber Ajansı