Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ve Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) Ulusal Güvenlik Kurulunun (UGK) kurulmasına ilişkin olarak önceden istişarede bulunulmadığı yönündeki tutumları karşısında şaşkınlığını dile getiren Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, yeni kurumun kurulmasına ilişkin nihaî önerinin tüm siyasî güçlerin görüşleri dikkate alındıktan ve dâhil edildikten sonra formüle edildiğini vurguladı.

Medyaya yaptığı açıklamada Letymbiotis, "Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığı şekliyle MGK’nın kuruluşu ve işleyişine ilişkin nihaî öneri, tüm siyasî güçlerin görüşleri dikkate alındıktan ve dâhil edildikten sonra formüle edilmiştir" diyerek AKEL ve DİSİ'nin dünkü açıklamalarında hiçbir istişarenin yapılmadığı ve sundukları önerilerin dikkate alınmadığı yönündeki ifadelerinin bu bağlamda şaşırtıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Partilerin kendi açıklamalarında Cumhurbaşkanı'nın tüm siyasî güçlerin görüşlerini sorduğunun belirtildiğini hatırlatan Letymbiotis, her iki partinin de birçoğu aynı olan yazılı öneriler sunduğunu ve bunların nihaî önerinin oluşturulmasında ciddiyetle dikkate alındığını sözlerine ekledi. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Letymbiotis, "Kendilerini, kendi önerilerinin de dâhil edilip edilmediğini görmek için öncelikle nihaî öneriyi formüle edildiği şekliyle incelemeye davet ediyoruz" dedi.

Sözcü ayrıca anayasal hükümlerle çatışma endişesinin de kanıtlanamayacağını belirterek önerinin 8. maddesine atıfta bulunarak Kurulun yetkilerinin Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın yürütme yetkisinin kullanılmasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Bakanların yetkilerine ilişkin hükümlerine tabi olarak ve Ulusal Konseyin yetkilerine “halel getirmeksizin” kullanılacağını belirtti.

Letymbiotis’e göre, "ulusal ve kamu yararına hizmet etme misyonuna sahip bir danışma organı olan UGK kurulması, özellikle ulusal meselenin Kıbrıs'ın güvenlik sorunu olduğu ülkemiz için gerekli görülüyor."  

Sözcü Avrupa Birliği'nin neredeyse tüm ülkelerinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tüm Daimî üyelerinde ve Doğu Akdeniz'deki komşu ülkelerimizde (Türkiye dâhil) şu ya da bu adla ve farklı yetkilerle benzer Milli Güvenlik Kurulları bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Sözcü Cumhurbaşkanı'nın seçim öncesi programının bir parçası olarak kurulan Ulusal Güvenlik Kurulunun görevinin, ulusal güvenlikle ilgili düşünce ve fikirler üretmek ve tehditleri ele almak, Kıbrıs Cumhuriyeti ve halkının güvenliğini güçlendirmek ve pekiştirmek için Cumhurbaşkanı'na ve onun aracılığıyla Bakanlar Kurulu'na değerlendirmeler, tavsiyeler ve görüşler sunmak olduğunu da hatırlattı.

Sözcü son olarak şunları belirtti: "Görevinin bir parçası olarak çok boyutlu güvenlik konularını sistematik ve sürekli bir şekilde inceleyecek olan bir organın yapılandırılmış ve sağlam temellere dayanan görüşleri, ilgili ulusal stratejilerin oluşturulmasında Devlet Başkanı için değerli ve vazgeçilmez bir araç teşkil edecektir.  Ulusal Konsey de arzu ettiği takdirde Cumhurbaşkanı aracılığıyla UGK tarafından bilgilendirilme fırsatına sahip olacaktır."

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı