Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides dün Kahire ve Amman'da resmî temaslarda bulundu.

Hükûmet Sözcüsü Constantinos Letymbiotis bu temaslara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Temaslarda bölgedeki durum, Kıbrıs'ın Gazze’ye deniz insanî yardım koridoru girişimi, enerji ve ikili ilişkiler ele alındı.

Letymbiotis, Cumhurbaşkanı'nın Kahire'yi ziyaret ettiğini ve burada Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi ile görüştüğünü, daha sonra Ürdün'ün başkenti Amman'a giderek Kral II. Abdullah ile Veliaht Prens'in huzurunda görüştüğünü ve daha sonra Kral'ın ev sahipliğinde bir çalışma yemeğine katıldığını belirtti.

Kıbrıs ve Mısır Cumhurbaşkanları arasındaki görüşmede, bölgedeki durum, "krizin azaltılması için ortak irade ve vizyon, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca iki devlete dayalı siyasî bir çözüm" temelinde ele alındı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Mısır'ın hem konunun siyasî boyutu hem de Gazze Şeridi'ndeki sivillere insanî yardım sağlama bağlamında "belirleyici rolüne" atıfta bulundu.

Letymbiotis ayrıca, Cumhurbaşkanı Christodoulides'in Cumhurbaşkanı el-Sisi ile Gazze Şeridi'ne yönelik insanî yardımı yoğunlaştırmanın ve insanî krizi ele almanın yollarını görüştüğünü belirtti.

Hükûmet Sözcüsüne göre, ek insanî yardımın ulaştırılmasına yönelik daha genel bir koordinasyon bağlamında, Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Gazze'deki sivillere kesintisiz insanî yardım sağlanması için bir deniz koridoru girişiminin belirli yönlerine ve bir dizi devletin deniz koridorunun uygulanmasına katkıda bulunma niyetine temas etti.

Letymbiotis'in açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca Mısırlı mevkidaşı ile Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) keşfedilen doğal gazın kullanımı, yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrik ara bağlantısı ile ilgili iki ülkenin enerji planlarını görüştü. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın AB'nin Mısır ile ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda Kıbrıs'ın sürekli desteği konusunda "mevkidaşına güvence verdiğini" kaydedildi.

Sözcü, "İki lider, iki ülkenin mükemmel ikili ilişkilerini güçlendirmek için üçlü bir Kıbrıs-Mısır-Yunanistan Zirvesi düzenleme ve bir sonraki Kıbrıs-Mısır Hükûmetlerarası Zirvesi'ni 2024'te Kıbrıs'ta gerçekleştirme konularında mutabık kaldılar" bilgisini paylaştı.

Letymbiotis, Cumhurbaşkanı'nın Kral II. Abdullah ile Veliaht Prens'in huzurunda görüştüğünü belirterek bu görüşmede iki tarafın "bölgemizdeki gelişmeleri kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını ve Orta Doğu barış sürecini canlandırmaya yönelik uluslararası çabalar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını" kaydetti.

Hükûmet Sözcüsü ayrıca, Cumhurbaşkanı Christodoulides'in Kral Abdullah ile Kıbrıs'ın "Ürdün Kralı'nın desteğini açıkça ifade ettiği" bir deniz insanî yardım koridoru girişimini "kapsamlı bir şekilde ele aldığını" kaydetti. Letymbiotis, "Cumhurbaşkanı ve Kral II. Abdullah, girişimin uygulanmasını teşvik etmek için sürekli temas hâlinde olma, iki devletli bir çözüme dayalı bir siyasî ufuk oluşturulması için gerilimi azaltma ve teşvik etme çabaları konusunda mutabık kaldılar." dedi.

İki lider son olarak, Ürdün'ün vesayeti altındaki Kudüs'teki kutsal ibadet yerlerinin statüsüne saygı gösterilmesinin önemini ortaklaşa vurguladılar.

KHA/NST/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı