Yunanistan ile Kıbrıs arasındaki elektrik bağlantısı, perşembe günü Atina’da Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis arasında gerçekleşen görüşmenin odak noktası oldu; her iki taraf da projenin uygulanmasına olan ilgi ve siyasi taahhütlerini teyit etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Christodoulides, 17 Eylül 2024’teki Bakanlar Kurulu toplantısında alınan konuyla ilgili kararı Yunanistan Başbakanı’na iletti.

Cumhurbaşkanı görüşmede, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, gerekli özeni gösterme çalışmasının ve üçüncü ülkelerle ileri düzeyde istişarelerin devam ettiği özel amaçlı bir şirketin kurulmasının ardından mümkün olan en kısa sürede projenin hisse senedi sermayesine katılma konusundaki siyasi taahhüdünü de yineledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Başbakan Mitsotakis, Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması beklentilerini, Türk-Yunan diyaloğundaki gelişmeleri, Yunanistan ile Kıbrıs’ın bölgedeki istikrarın temel direkleri olarak rolünü ve bölgesel gelişmeleri de ele aldılar.

İki lider, Birleşmiş Milletlerin (BM) 79’uncu Genel Kurulu dolayısıyla New York’a yapacakları yaklaşan ziyareti ve BM Genel Sekreteriyle yabancı liderlerle yapacakları toplantıları da görüştüler.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Kıbrıs sorununun çözümü için müzakereleri her zaman BM kararları, Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleri temelinde ve bugüne kadarki diyalog müktesebatı üzerine inşa ederek yeniden başlatmaya tam hazır olduğunu ve siyasi iradesini yeniden teyit etti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı