i

Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Birliği için hazırladığı geçici Kış Ekonomik Tahminlerine göre Kıbrıs'ın Gayri Safi Yurt İçi Hâsılası (GSYİH) 2024'te yüzde 2,8 ve 2025'te yüzde 3 oranında büyüyecek. Yüzde 8,1 olan 2022 enflasyonunun, enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2023'te yüzde 3,9'a gerileyeceği ve enflasyonun 2024'te yüzde 2,4 ile 2025'te yüzde 2,1'e düşeceği öngörülüyor.

Komisyon tarafından bugün sunulan belgede yer alan tahminlere göre, iş gücünün yarısının ücret ayarlamalarının satın alma gücünü düşürmesi nedeniyle iç talep, önümüzdeki iki yıl boyunca GSYİH büyümesinin ana itici gücü olmaya devam edecek. Aynı zamanda, Toparlanma ve Dayanıklılık Mekanizması tarafından desteklenen planlı yatırımların büyümeyi desteklemesi bekleniyor.

Brüksel'de düzenlenen bir basın toplantısında Kış Ekonomik Tahmini'ni açıklayan Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, Avrupa ekonomisinin bir önceki yılki durgun büyümenin ardından 2024 yılına tahmin edilenden daha zayıf bir şekilde girdiğini belirtti.

Daha spesifik olarak, Ara Tahmin, hem Avrupa Birliği hem de Avro Bölgesi’nde 2023 yılı için büyümeyi Sonbahar Tahmininde öngörülen yüzde 0,6'dan yüzde 0,5'e revize ediyor. Ayrıca 2024 tahminini Avrupa Birliği'nde yüzde 1,3'ten yüzde 0,9'a, Avro  Bölgesinde ise yüzde 1,2'den yüzde 0,8'e revize ediyor.

Bununla birlikte Komisyon, 2025 yılında ekonomik faaliyetlerin Avrupa Birliği'nde yüzde 1,7, Avro Bölgesinde ise yüzde 1,5 oranında büyümesini bekliyor.

Avrupa düzeyinde enflasyonun ise Sonbahar Tahminlerine göre daha hızlı yavaşlaması bekleniyor. Özellikle Avrupa Birliği'nde, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksine dayalı enflasyonun 2023'te yüzde 6,3'ten 2024'te yüzde 3,0'e ve 2025'te yüzde 2,5'e düşeceği öngörülmektedir. Avro Bölgesi’nde, enflasyonun 2023'te yüzde 5,4'ten 2024'te yüzde 2,7'ye ve 2025'te yüzde 2,2'ye düşmesi bekleniyor.

 

Kıbrıs için tahminler

-----------

 

Komisyon, Kıbrıs'ın reel Gayrî Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) 2024 yılında yüzde 2,8, 2025 yılında ise yüzde 3 oranında büyüyeceğini tahmin etmektedir ki bu oran her iki yıl için de Sonbahar Tahminlerinden daha yüksek.

Ocak 2024'te tüketiciler ve işletmeler arasındaki ekonomik duyarlılıkta hafif bir iyileşme görülürken, işçilerin yaklaşık yarısının (kamu ve özel sektördeki toplu sözleşmeler kapsamında) otomatik ücret ayarlamasının satın alma güçlerini azaltması nedeniyle iç talebin hem 2024 hem de 2025'te reel GSYİH büyümesinin ana itici gücü olmaya devam etmesi bekleniyor.

Komisyon hâlâ büyümenin, kısmen İyileşme ve Dayanıklılık Mekanizması tarafından desteklenen gayrimenkul, sağlık, ulaştırma ve turizm sektörlerindeki büyük yatırım projeleri ile desteklenmesini bekleniyor. Öte yandan, Kıbrıs'ın ana ticaret ortaklarındaki ekonomik belirsizliğin devam etmesi ve yatırımların bir sonucu olarak ithalata olan güçlü talep nedeniyle net ihracatın ekonomiye katkısının zayıf kalması bekleniyor.

Harmonize Tüketici Fiyat Endeksi bazlı enflasyonla ilgili olarak, Komisyon iki bin yirmi iki yılında yüzde sekiz virgül bir olan enflasyonun iki bin yirmi üç yılında yüzde üç virgül dokuz'a düşeceğini kaydetmektedir; bu yavaşlama esas olarak enerji fiyatlarındaki düşüşü yansıtıyor.

Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi beklendiğinden, Kıbrıs'ta enflasyonun iki bin yirmi dört ve iki bin yirmi beş yıllarında sırasıyla yüzde iki virgül dört ve yüzde iki virgül bir'e gerilemesi bekleniyor. Buna karşılık, ücret ayarlamasının enerji ve gıda hariç Harmonize Tüketici Fiyat Endeksi bazlı enflasyon üzerinde kısmi yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor.

Sonbahara kıyasla Komisyon, iki bin yirmi dört yılı için enflasyon tahminini aşağı yönlü revize ederken, iki bin yirmi beş yılı için tahminini büyük ölçüde değiştirmemiştir. İki bin yirmi üç yılının ilk üç çeyreğinde reel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla büyümesi, temel olarak turizm dışı hizmetlere yönelik dış talebin azalması nedeniyle, iki bin yirmi ikinin aynı dönemindeki yüzde beş virgül sekizden yıllık yüzde iki virgül beş'e geriledi.

Bununla birlikte, turizm hizmetlerine yönelik talebin 2023'te toparlanmaya devam ettiği ve varışların %20,1 artarak neredeyse pandemi öncesi seviyelere ulaştığı kaydedildi.

Özel tüketim, reel ücretlerdeki artışlar ve %1,6'lık istihdam büyümesinin devam etmesiyle desteklenerek güçlü kalmaya devam etti.

2023 yılının tamamı için, 2022 yılında %5,1 oranında büyüme kaydeden ekonomik faaliyetin, 2023 Sonbahar Tahmininde tahmin edilenin biraz üzerinde, %2,4 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor.

 

Avrupa düzeyinde tahminler

------------

 

Hanehalkının satın alma gücündeki erozyon, para politikasının keskin bir şekilde sıkılaştırılması, mali desteğin kısmen geri çekilmesi ve dış talepteki düşüş nedeniyle, 2023 yılının geride kalması nedeniyle büyümenin yıla zayıf bir başlangıç yaptıktan sonra 2024'te toparlanması bekleniyor.

2023 yılının ikinci yarısında teknik anlamda resesyondan kıl payı kurtulan Avrupa Birliği ekonomisinin ilk çeyrekteki görünümü zayıf kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte, enflasyonda devam eden düşüş, artan reel ücretler ve dirençli bir işgücü piyasasının tüketimdeki toparlanmayı desteklemesi bekleniyor. Bu nedenle, ekonomik faaliyetin bu yıl kademeli olarak hızlanması öngörülüyor. Yatırımların, daralan kar marjlarına rağmen kredi koşullarının kademeli olarak gevşetilmesinden ve kurtarma programının uygulanmasından faydalanması ve uluslararası ticarette beklenen normalleşmeden yararlanması bekleniyor.

Büyümenin 2024 yılının ikinci yarısından 2025 yılının sonuna kadar istikrar kazanması bekleniyor. Enflasyonla ilgili olarak, 2023 yılında başlıca enflasyondaki düşüşün, esas olarak enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle beklenenden daha hızlı olduğu kaydedildi. İktisadi faaliyetteki yavaşlamayla birlikte, geçen yılın ikinci yarısında fiyat baskılarındaki hafifleme diğer mal ve hizmetlere de yayıldı. Son aylarda enflasyonun beklenenden daha düşük gerçekleşmesi, enerji emtia fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik ivmenin zayıflaması, enflasyonun Sonbahar Tahmininde öngörülenden daha hızlı bir düşüş patikasına girmesine neden oldu. Ancak kısa vadede, tüm üye devletlerde enerji destek tedbirlerinin sona ermesi ve Kızıldeniz'deki durum nedeniyle artan nakliye maliyetlerinin, enflasyonun düşürülmesi sürecini rayından çıkarmadan fiyatlar üzerinde bir miktar yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor.

Avro bölgesinde manşet enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinin biraz üzerinde, Avrupa Birliği enflasyonunun ise biraz daha yüksek olması bekleniyor. Jeopolitik gerginliklerin devam etmesi ve Orta Doğu'daki çatışmaların daha da tırmanması riski nedeniyle tahminlerin belirsizliğe tabi olduğu belirtiliyor.

Kızıldeniz üzerinden yapılan ticaretin kesintiye uğraması nedeniyle nakliye maliyetlerindeki artışın enflasyon üzerinde sadece marjinal bir etki yaratması bekleniyor. Ancak, daha fazla kesinti, üretimi kısıtlayabilecek ve fiyatların yükselmesine neden olabilecek yeni arz darboğazlarına yol açabilir. Yurt içinde, temel büyüme ve enflasyon tahminlerine yönelik riskler, tüketim, ücret artışı ve kar marjlarının beklenenden daha düşük veya yüksek çıkmasıyla, ayrıca faiz oranlarının ne kadar yüksek kalacağı ve ne kadar süreceği ile bağlantılı. İklim riskleri ve aşırı hava olaylarının artan sıklığı da bir tehdit olmaya devam ediyor.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı