Kıbrıs, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için (1 Ağustos 2024 - 31 Temmuz 2025) Avrupa Okullarının (AO) başkanlığını ilk kez devralıyor. Bu, Ağustos 2023'ten Temmuz 2026'ya kadar süren üçlü başkanlık çerçevesinde gerçekleşiyor. İtalya (2023-2024) Kıbrıs Başkanlığı'ndan önce, Letonya (2025-2026) ise sonrasında görev alacak.

Kıbrıs'ın Avrupa Okulları (AO) Başkanlığını devralma töreni, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Athena Michailidou'nun huzurunda, Lefkoşa Hilton Otelinde gerçekleştirildi.

Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, törene Avrupa Okulları Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı ile başkanlık eden ülkenin ve üçlü başkanlıkta yer alan İtalya ve Letonya'nın ulusal temsilcileri katıldı.

Tören, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Athena Michailidou'nun açılış konuşmasıyla başladı. Bakan, İtalyan başkanlığının başarısını ve özellikle Avrupa Okulları'nın birinci öğretmenler forumunu düzenlemelerindeki başarılarını tebrik etti. Bu yenilikçi girişim, 2025 Nisan ayında Kıbrıs'ta düzenlenecek olan Avrupa Okulları Üst Düzey Konseyi kapsamında gerçekleşecek olan ikinci forumla Kıbrıs Başkanlığı sırasında devam edecek.

Bakan, Avrupa Okulları'nın Avrupa projesi olarak benzersizliğini vurgularken, sundukları çok dilli ve çok kültürlü eğitimin Avrupa Bakaloryası (European Baccalaureate) kazanılmasını sağladığını belirtti.

Tören sırasında, Kıbrıs Başkanlığının logosu da tanıtıldı.

Kıbrıs Delegasyonu Başkanı Dr. İoannis Savvides'in belirttiğine göre, logo, Kıbrıs'ın zengin kültürel mirasını temsil eden Pomos idolünden esinlendi.

Logo, ana rengi olarak tunç rengini kullanmakta olup, idolün ait olduğu Bakır Çağına atıfta bulunuyor ve aynı zamanda Akdeniz'in mavisiyle bezeniyor.

Logoyu tamamlayan "Draxisate Paideias" ifadesi, Yunan Aydınlanmasının bir sembolü ve uzun yıllar Kıbrıs'ta ilköğretim öğretmenlerini hazırlayan Eğitim Akademisinin girişini süsledi.

Dr. Savvides’e göre, Avrupa Okulları sistemi çerçevesinde bireyin bütünsel gelişimine, eleştirel düşüncenin, yaratıcılığın ve değerlerin geliştirilmesine vurgu yapılırken, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımı hedeflenir. Nihaî amaç, eğitim yoluyla ortak Avrupa kimliğinin güçlendirilmesi, çok dilliliğin geliştirilmesi ve farklılıklara saygı gibi değerlerin, kültürlerarası anlayışın ve aktif Avrupa vatandaşlığının teşvik edilmesi.

Açıklamaya göre, törende İtalyan Başkanlığının öncelikleri, edinilen deneyimler ve dersler gözden geçirildi ve Kıbrıs Başkanlığının öncelikleri tanıtıldı.

Kıbrıs'ın Avrupa Okulları Başkanlığındaki eğitim öncelikleri, sürdürülebilir bir çevrede öğrenci ve öğretmenlerin kolektif refahı kavramına odaklanmakta ve eğitimi genel olarak sürdürülebilir kalkınma için bir araç olarak değerlendiriliyor.

Pedagojik önceliklerin yanı sıra, Kıbrıs Başkanlığı, Avrupa Okulları sisteminin hedeflerine daha iyi ulaşması için yönetişiminin daha da güçlendirilmesini amaçlıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı