Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (Asamblesi, AKPM) üyesi George Loukaides, yapay zekânın insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için oluşturduğu potansiyel tehditlere karşı acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Loukaides, Avrupa Konseyi Yapay Zekâ Çerçeve Sözleşmesinin tamamlanması ve önleyici tedbirler ve gözetim mekanizmalarıyla güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Kıbrıslı vekil konuşmasında yapay zekânın günümüzde yaygın olarak kullanılan bir teknoloji haline geldiğine ve insan faaliyetlerinin tüm alanlarında büyük etkiye sahip olduğuna dikkat çekti. Yapay zekânın faydalarının yanı sıra, kötüye kullanımı durumunda insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için ciddî riskler oluşturduğunu vurguladı.

Loukaides ayrıca, Avrupa Konseyi Yapay Zekâ Çerçeve Sözleşmesinin riskleri önlemek ve yapay zekânın etik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak için önemli bir adım olduğunu, sözleşmenin, üye devletlerin yapay zekâ kullanımını bilgilendirme yükûmlülüğü ve özel aktörlerin sorumluluğu konusunda dikkatli bir şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıslı siyasetçiye göre yapay zekânın kötü amaçlı kullanımı genetik uygulamalar, tıp, eczacılık ve askerî sektörlerde ciddî sonuçlara yol açabilir. Bu bağlamda, savaşlarda yapay zekâ kullanımı uluslararası düzeyde sıkı bir şekilde düzenlenmeli.

Loukaides, konuşmasında ayrıca İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında yapay zekâ sistemleri kullanarak sivilleri hedef aldığını ve bu durumun insanlık tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Bu olayın, yapay zekânın etik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı