Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, yeni büyükelçilerin güven mektubunu alırken yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına uygun, siyasi eşitliğe sahip, iki bölgeli , iki toplumlu bir federasyon temelinde çözüme olan bağlılığını vurguladı.

Gürcistan Büyükelçisi Konstantine Kvachakidze, Rodos ve Malta Kudüs St. John'un Egemen Askeri Tarikatı Büyükelçisi Domenico Giani ve Hindistan'ın yeni Yüksek Komiseri Shri Manish, pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resmî törenlerle Cumhurbaşkanı Christodoulides’e güven mektuplarını sundular.

Nikos Christodoulides kabulde yaptığı konuşmada, göreve geldiği ilk günden bu yana vurguladığı gibi Kıbrıs'ta kalıcı barış için çalışmanın mutlak önceliği olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü şekilde siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde bir çözüme olan bağlılığını tekrarlayan Cumhurbaşkanı, bu esasta bir çözümün Kıbrıs ve tüm Kıbrıslılar, Kıbrıs sorununa dâhil olan herkes, ayrıca Avrupa Birliği (AB) dâhil Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar konusunda hayati çıkarları olan tüm uluslararası aktörler için hayati önem taşıdığını belirtti.

Gürcistan Büyükelçisi Konstantine Kvachakidze konuşmasında, ülkesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin yıllar geçtikçe yakın dostluğa ve ortaklığa dönüştüğünü, görev süresi boyunca temel hedefinin, çeşitli alanlarda verimli iş birliklerini ve ikili ilişkileri daha da geliştirmek olacağını kaydetti.

Hindistan'ın yeni Yüksek Komiseri Shri Manish, Hindistan ve Kıbrıs'ın karşılıklı saygı, dostluk, demokrasi, çoğulculuk gibi ortak değerlere dayalı uzun süredir devam eden bir ilişkiyi paylaştıklarını hatırlattı.

İki ülke arasındaki bağların ticaret, yatırım, kültür ve insanlar arası iletişim gibi çok çeşitli alanları kapsadığını belirten Büyükelçi, Kıbrıs'ta BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) oluşturulmasından bu yana Hindistan'ın Kıbrıs'ta görev yapan üç kuvvet komutanının bulunduğunu, şu anda ise Hindistan Ordusu'ndan bir subayın UNFICYP'de görev yaptığını anlattı.

Büyükelçisi Domenico Giani ise ilgili diplomatik çaba ve girişimlerle desteklenen Akdeniz ve Orta Doğu diyaloğuna katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Giani bunun mevcut tarihi bağlamda da geçerli olduğuna işaret etti; Gazze krizindeki gibi dini özgürlüklerin ve insan haklarının desteklenmesi, ibadet yerlerinin korunması, göç akışlarının yönetilmesi ve Akdeniz bölgesindeki sosyo-sağlık hizmeti boşluklarının ele alınması gibi konuların ele alınmasıyla ilgili olduğunu da kaydetti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı