Haziran ayının başlarında ADMIE yönetimi, Kıbrıs'a Yunanistan-Kıbrıs-İsrail elektrik Büyük Deniz Ara Bağlantı Projesi (Enterkonektörü, Great Sea Interconnector) için maliyet-fayda analizini sunacak. Bu analiz temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti projeye katılımını kararlaştıracak. ADMIE Başkanı ve CEO'su Manos Manousakis, Yunan Enerji Ekonomisi Derneği (HAEE) tarafından düzenlenen 9. Enerji Geçişi Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, sonuçların "proje için çok olumlu" olacağını belirtti.

ADMIE tarafından yapılan açıklamaya göre, Manousakis, Kıbrıs hükûmetinin tutumunun olumlu ve destekleyici olduğunu vurguladı. Ayrıca, ABD hükûmetinin devlet fonu DFC'nin projeye yatırım yapma niyetinin bir "güven oyu" olduğunu ve bu durumun "jeopolitik risk ortaya çıkmayacağı konusunda bizi iyimser kıldığını" ifade etti.

Manousakis, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail elektrik bağlantı projesinin sorunsuz ilerleyebilmesi için düzenleyici çerçevenin değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yetkili, "mevzuat çerçevesinin zamanında tamamlanmasını istiyoruz. Zaten, projenin sürdürülebilir olmasını sağlamak ve kablo üreticisine ödeme yapmaya devam etmek için bazı noktaların değiştirilmesi gereken bir karar görüşülüyor" dedi.

Manousakis, ADMIE'nin, yöneticinin malî zarar riski taşımayacağı bir düzenleyici çerçeveye dayanarak bağlantının inşasını üstlendiğini belirtti ve tamamlanmanın gecikmesinin proje için belirsizlik yarattığını ekledi.

Ayrıca, haziran ayının başında ADMIE yönetiminin Kıbrıs'a maliyet-fayda analizini sunacağını ve bu analiz temelinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin projeye katılımını kararlaştıracağını belirtti. Sonuçların "proje için çok olumlu" olacağını da ifade etti.

ADMIE'nin açıklamasına göre, ADMIE başkanı ayrıca tamamlanmak üzere olan Girit-Atina bağlantısına da değindi.

"2024 sonunda inşaat işleri tamamlanacak ve 2025 başında hattın elektriklendirilmesi ile üç ay sürecek deneme çalışmaları başlayacak. Dolayısıyla, 2025 yazında enerji talebinin zirve yapacağı dönemde, Girit enerji açısından güvenli olacak" dedi.

Diğer yerel bağlantılar hakkında sorulan sorulara yanıt veren Manousakis, Girit'te olduğu gibi HVDC teknolojisinin kullanılacağı Dodekanes/Oniki adaları ve Kuzeydoğu Ege adalarının bağlantılarını içeren sonraki projelere de değindi.

 

Yeşil enerji için düzenleyici çerçeveye ihtiyaç duyuluyor

-------------------------

 

ADMIE'nin açıklamasına göre, yeşil enerji üretimindeki kesintilerle ilgili olarak Manousakis, bugün elektrik alanında bir sorun olmadığını belirterek "Yenilenebilir enerji projeleri için büyük yatırım ilgisi, önümüzdeki yıllarda elektrik alanının tükenmesine yol açacak" dedi. "Enerji Bakanlığı (Yunanistan) Çalışma Grubu ile ülke için kesinti düzenleyici bir çerçeve oluşturmak üzere çalışıyoruz" diye ekledi.

ADMIE'nin mevcut enerji alanı ve sistem sınırları hakkında bilgilendirdiği sürece kesilen enerjiyi tazmin edemeyeceğini belirtti, ancak orta vadede depolamanın sorunu azaltmasının beklendiğini ekledi.

ADMIE'nin gelecekteki planları hakkında, Manousakis, "Talebe karşılık gelenlerden daha fazla yenilenebilir enerji projelerini barındıracak bir elektrik sistemi için orta vadeli planlamaya başladık, böylece enerji ihracatı ulusal stratejisini gerçekleştirebileceğiz" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı