Pentagon Basın Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh, Pentagon'un Kıbrıs'taki yardımların Gazze'ye en hızlı ve verimli şekilde ulaşması için çeşitli kuruluşlarla birlikte çalıştığını bildirdi.

Singh bu açıklamayı, perşembe günkü brifingde hafta sonu yaşanan fırtına nedeniyle Gazze kıyısında ABD tarafından Filistinlilere insani yardım ulaştırmak için sahilde inşa edilen yüzer platformda meydana gelen hasardan sonra IDF mühendislerinin Trident İskelesi'nin demirli kısmını kaldırıldığı duyurusundan sonra yaptı.

Sabrina Singh, Trident İskelesi'nin tüm bölümlerinin yeniden inşa ve onarım için Aşdod Limanı'na taşındığını kaydetti.

Yeniden inşa ve onarımı bir hafta kadar sürecek olan iskelenin tekrar Gazze sahiline demirleneceğini belirten Pentagon Sözcü Yardımcısı, USAID ve insani yardım kuruluşlarıyla yardımın mümkün olan en kısa sürede Gazze'ye ulaştırılması için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Singh, hafta sonu yaşanan fırtınadan önce, JLOTS'u Gazze'ye demirlediklerinde, kamyonların hareket edebildiklerini ve operasyonun başarıyla sürdüğünü gördüklerini söyledi.

Açık denizlerden ve ardından Kuzey Afrika'dan gelen bu fırtınanın birleşmesinin hafta sonu böyle bir durum yarattığını anlatan Sözcü Yardımcısı, bu dönemin genellikle geçici iskelenin demirlendiği Doğu Akdeniz kısmında denizlerin nispeten daha sakin olduğu dönem olduğunu dolayısıyla başarılı olacaklarına inandıklarını ifade etti.

Singh, “Başka fırtına beklemiyoruz. Tüm hava koşullarını tahmin edemeyiz ancak havanın bu süre içerisinde genellikle nispeten sakin olacağını söyleyebiliriz” dedi.

Kıbrıs'ın insani koridorundan gelen yardımın Gazze'ye ulaşması için alternatif yollar veya çözümler olup olmadığı sorusuna Singh şu yanıtı verdi:

“Kıbrıs'ta bulunan yardımın Gazze'ye ulaştırılmasının daha hızlı, etkili yollarını aramak, hepimizin ve insani yardım kuruluşlarının üzerinde çalıştığı ve çözmeye çalıştığı bir konudur, biliyorsunuz. Fırtınadan önce yardımlar kamyonlara daha düzenli bindiriliyordu. Bugüne kadar Gazze'ye 1.000 tondan fazla kamyon gitti. İskeleyi Gazze'ye yeniden demirleyebildiğimizde bu ilerlemeyi tekrar hızlandırabilmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı