Genel Seçim Kurulu Başkanı Elikkos Elias hem Kıbrıs'ta hem de yurt dışında tüm seçim merkezlerinde oy verme işleminin normal şekilde sona erdiğini açıkladı.

Bu şekilde, sandık çıkış anketlerinin (EXIT POLL) yayınlanması için izin verilmiş oldu.

Elias, sandıkların kapanmasının ardından oyların seçim merkezlerinde başkanlık eden görevlilerin gözetiminde döküm ve sayılmasıyla seçim sürecinin son aşamasının başladığını belirtti. İstisnalar arasında Merkezi Cezaevi'nin özel sandığı bulunuyor, bunun içeriği diğer sandıklarla karşılaştırılmak için çeşitli kazalara sevk edildi. Ayrıca, küçük sayıda oy içeren işgal altındaki muhtarlıkların az sayıda sandığı, Lefkoşa'daki Maliye Bakanlığı binasında faaliyet gösterecek tek bir ayrıştırma merkezine taşınacak.

Elias, Avrupa Parlamentosu Üyelerinin Seçimi Yasası uyarınca, "üye ülkelerin oy verme işlemlerinin sonuçlarını resmî olarak sadece tüm üye ülkelerde oy vermenin sona ermesinden sonra açıklayabileceklerini" açıkladı. Bu nedenle, İtalya'da oy verme işleminin Kıbrıs saatiyle gece yarısına kadar devam etmesi nedeniyle, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları bu saatten sonra duyurulmaya başlanacak.

Diğer seçimlerin sonuçları için televizyon ve internet üzerinden canlı sonuç akışı olacak.

Elias, gece yarısından önce Yerel Yönetim Kurumlarının Başkanlarının, muhtarların, belediye başkanlarının ve başkan yardımcılarının belli olacağına dikkat çekti.

Elias, ilk olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin oylarının sayılacağını, ardından Kaza Özerk Yönetim Kurumları başkanlarının, ardından Belediye Başkanları, Başkan Yardımcıları ve Belediye Meclisi üyeleri ile Okul Yönetim Kurulu üyeleri ve muhtarlar ve Köy Aza  meclisi üyeleri için oylarının sayılacağını belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı