Yüksek Anayasa Mahkemesi, Tsirio Stadyumu'nun kayıtlı bir stadyum olmadığı gerekçesiyle Limasol Belediyesinin Jimnastik Kulübü Olympia'ya (GSO) yönelik taşınmaz mal vergisi uygulanmasını haklı bulan İlk Derece Mahkemesinin kararını iptal etti.

Limasol Belediyesi, GSO'nun taşınmazı olan Tsirio Stadyumu için, diğer yılların yanı sıra, 2010 ve 2011 yılları için taşınmaz mal vergisi uygulamıştı. Vergi uygulanmasına karşı, itiraz edenler (GSO), Belediyeler Kanunu, N. 111/1985'e dayanarak, spor kulübü olarak bu tür vergilerden muaf oldukları gerekçesiyle 2010-2013 yılları için itirazda bulunmuşlardı.

Limasol Belediyesi, 2014 tarihli bir mektupla itiraz edenlere Tsirio Stadyumu'nun Kıymetli Mülk Kayıt Defteri'nde stadyum olarak kayıtlı olmadığını ve dolayısıyla ilgili taşınmaz mal vergisinden Kanuna göre muaf tutulamayacağını bildirirken, aynı mektupta onları stadyum olarak kaydedilmesi için en kısa sürede Limasol Bölge Kadastro Ofisi'ne başvurmaya teşvik etmişti.

Yanıt mektubunda Limasol Belediyesi, mülkün tapu başlığına dayanarak, mülkün tarla olarak kayıtlı olduğunu ve bu şekilde tanımlanmaya devam ettiğini ve nihayetinde, mülkiyetin taşınmaz mal  vergisini 2014 yılı için uygulamış olduğunu tekrar etti. Bu verginin uygulanmasından sonra itiraz edenler yukarıdaki mektuplarında belirttikleri gerekçeleri ileri sürerek itirazda bulundular.

İlk Derece Mahkemesi, verginin, Taşınmaz Mülkiyeti (Zilyetlik, Kayıt ve Değerlendirme) Kanunu, Bölüm 224 uyarınca yapılan genel değerlendirmeye göre ortaya çıkan taşınmaz malın değeri esas alınarak yapıldığı yönündeki Limasol Belediyesi'nin görüşünü kabul etti ve itiraz edenlerin mülklerinin "tarla" olarak tanımlanmasına herhangi bir itirazları varsa, mülklerinin doğru kaydedilmesi için Bölge Kadastro Ofisi'ne başvurmaları gerektiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı kararda GSO’nun temyizini kabul ederek İlk Derece Mahkemesi kararını ortadan kaldırdı.

Kararında, “Kanunun yorumlanmasının amacı, yasa koyucunun niyetini bulmaktır” denirken, “maddenin lafzı açık olduğunda, Mahkeme kelimelerin doğal ve alışılmış anlamına göre yorum yapar” denildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı