Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, “Atıksız Kıbrıs” sloganı altında Kıbrıs'taki büyük çöp sorununu çözmeye yönelik kararları ve yapılacakları açıkladı.

Yapılacak işler, yerel makamların katkısıyla adadaki atıkların yok edilmesi sorununun etkin bir şekilde ele alınmasına yönelik çerçevenin bir bölümünü oluşturuyor.

Çevre Bakanı Panayiotou cuma günü düzenlediği basın toplantısında, yapılacak işlerin arasında, bir temizlik kampanyası, kirliliğe neden olanlara 20.000 avroya kadar para cezası verilmesi, ada genelinde yeşil noktaların arttırılması, bir farkındalık kampanyası ve yasa dışı atık alanlarıyla ilgili düzenlemelerin yenilenmesinin yer aldığını söyledi.

Geçmiş yıllarda da birçok önlem alındığını ancak sorunun devam ettiğini, son dönemde bu çöp alanlarından çıkan yangınların yayıldığına tanık olunduğunu belirten Panayiotou, tüm yetkili kurumların, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle bütünsel bir yaklaşımın gerekli olduğunu ifade etti.

Yeni yasa kapsamında oluşturulan tüm yerel yönetimler ve özyönetim organları temizlik kampanyasına katılacaklar ve maddi destek alacaklar.

Kampanya 2025'e kadar sürecek; finansman yalnızca 2024'te yardım almayan yerel yönetimlere verilecek. Bakanlık toplam 1,5 milyon avro tahsis edecek.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı