Avrupa Komisyonu, GIZ International Services (GIZ Uluslararası Hizmetler) ortaklığıyla çarşamba günü Kıbrıs Türk toplumunda özel sektörün gelişimini desteklemek ve Yeşil Hat Ticaretini artırmak amacıyla tasarlanan “eunite: SBE” projesini başlattı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan basın açıklamasına göre, gelecek 2 yıl için 4 milyon avroluk bir bütçeye sahip olan “eunite: SBE” projesi, Kıbrıslı Türk işletmelerinin dijitalleşmesini, sürdürülebilirliğini ve AB standartlarına uyumunu destekleyerek rekabet edebilirliğini güçlendirecek.

Basın açıklamasında, “Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı kapsamında finanse edilen diğer özel sektör destek programlarının başarısı üzerine inşa edilerek Kıbrıs Türk işletmelerinin ada çapındaki ekonomiye entegrasyonunun daha da desteklendiği” ifade edildi.

Lefkoşa'da düzenlenen programın açılış etkinliğine, Avrupa Komisyonu temsilcileri, Kıbrıslı Türklerin yerel kurumları ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Desteğinden Sorumlu Genel Müdür Vekili Judit Rozsa yaptığı konuşmada, programın Kıbrıslı Türklerin iş dünyasına “hibelere, özel danışmanlığa, eğitime ve teknik tavsiyelere” erişim sağlayarak işletmelerin rekabet gücünü ve Yeşil Hat ticaretini arttırmak olduğunu belirtti.

GIZ Uluslararası Hizmetler Avrupa Bölge Direktörü Stefanie Klein, Avrupa Komisyonu ile GIZ Uluslararası Hizmetler arasında büyüyen ortaklığın önemini vurguladı.

Klein, eunite:SBE programının, Küçük ve Orta Boy İşletmeler KOBİ'lere ve Kıbrıslı Türklerin diğer işletmelerine destek sağlamaya odaklanan bu yeni aşamasının, Kıbrıs'ın yararına olan ortak çalışmalarını pekiştirdiğini kaydetti: “Kıbrıs'ı iş yoluyla birleştirmek için çalışmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu 2023’ten bu yana, Halloumi/Hellim PDO planı da dâhil olmak üzere tarım, hayvan sağlığı ve özel sektör gelişimi alanlarındaki projeleri uygulamak için Kıbrıs'ta GIZ International Services Europe ile ortaklık kurdu.

GIZ International Services, “eunite:SBE” ile birlikte Kıbrıs Türk Toplumuna yardım programı kapsamında 13,5 milyon avro değerindeki AB projelerini yönetiyor.

Avrupa Komisyonu, 12 Eylül 2023 tarihinde AB'nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı kapsamında bulunan 2023 Yıllık Eylem Programını kabul ederek topluma 31,7 milyon avro tahsis etmişti.

Yardım programı Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Özel sektöre ve Yeşil Hat ticaretine destek için de 4 milyon avro tahsis edildi. Bu destek, GIZ International Services ile Mart 2024'te imzalanan ve 12 Haziran 2024'te açılışı yapılan “eunite: SBE” projesi aracılığıyla uygulanacak.

Proje, Kıbrıslı Türklerin şirketlerinin ada çapındaki ekonomiye ve AB tek pazarına entegrasyonuna odaklanıyor. KOBİ'ler, startuplar ve erken aşamadaki girişimciler, eğitim, danışmanlık ve iş geliştirme programlarının yanı sıra hibelerden de yararlanma fırsatına sahip olacak.

Desteğin amacı üretim uygulamalarını ve kaliteyi AB standartlarını karşılayacak şekilde geliştirmek, rekabeti artırmak, dijitalleşmeyi artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak oluyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı