Baf Bölgesi'nde dün çıkan orman yangını çarşamba öğleden sonra hâlâ devam ederken İtfaiye Sözcüsü Andreas Kettis günün ilerleyen saatlerinde Polemi ve Kourdakas köyleri arasındaki bölgede yeniden yangın çıktığını açıkladı.

Kettis’in X platformunda yer alan paylaşımında çok sayıda kara kuvvetinin seferber edildiğini ve bir koordinasyon helikopteri dâhil toplam 7 uçakla Icarus II planının hayata geçirildiğini bildirdi.

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis bugün Agios Dimitrianos'taki Koordinasyon Merkezini ziyaret etti; Yiolou’daki yangının yerleşim alanına ulaşmadan kontrol altına alınmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Letymbiotis, yardım çağrısında, tüm yetkililerden yanıt geldiğini, maalesef kundaklama ihtimalinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, Baf Bölgesi'ndeki yangından etkilenen vatandaşların devlet tarafından tazmin edileceğine dair güvence verdi; etkilenen köylerden 49 vatandaşın Baf Bölge İdaresi ve sivil toplum kuruluşlarının koordineli çalışmaları sayesinde Baf'ta bir otele yerleştirildiğini kaydetti.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Ioannou, vatandaşların evlerine dönüp dönemeyeceğine karar vermek için elektrik bağlandıktan sonra evlerin durumuna ilişkin bir değerlendirme yapılacağını, geri kalanların ise evlerine dönmeye devam edeceğini söyledi.

İçişleri Bakanı, bu sabah itibarıyla Kaza idaresi ekiplerinin hasar tespit ve tespit çalışmaları yapmak üzere bölgede bulunduğunu, şu ana kadar 14 evin yangından etkilendiğini, bunlardan ikisinin tamamen yıkıldığını belirtti.

Baf Bölge İdaresi ekipleri, Baf Bölge Müdür Yardımcısı George Chrysafinis'in eşliğinde, hasarı kayıt altına almak için yangından etkilenen köyleri ziyaret ediyor. Agios Dimitrianos köyünde açıklamalarda bulunan Chryssafinis, yangının geçtiği Psathi'deki hasarın zaten kayıtlara geçtiğini, ikisi tamamen yıkılmış olmak üzere toplam 14 evin kayıt altına alındığını, Polemi'de de ikisi tamamen yıkılmış 4 ayrı evin yangından etkilendiğini, ayrıca orta büyüklüğe yakın bir fotovoltaik parkın da zarar gördüğünü bildirdi.

Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Kıbrıs'tan gelen yardım talebi üzerine Baf bölgesindeki orman yangınlarıyla mücadele etmek için iki yangın söndürme uçağı gönderdi.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği'nden yapılan açıklamaya göre, Sivil Koruma Mekanizması orman yangını sezonunda ilk bu yıl ilk kez kullanıldı.

Orman yangını sezonuna yönelik hazırlık tedbirlerinin bir parçası olarak AB toplamda 32 adet havadan yangın söndürme uçağı ve 556 adet itfaiyeciden oluşan ve Avrupa genelinde görevlendirilmeye hazır bir filosu bulunuyor. Buna ek olarak AB, şu anda sekiz orman yangını önleme projesini destekleyerek ulusal orman yangınına dayanıklılık kapasitelerini güçlendiriyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı