Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigríd Kaag, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, Amalthea olarak bilinen Kıbrıs Gazze Deniz Koridorunun fizibilitesi ve uzun vadeli planlamasına ilişkin seçeneklerin tartışıldığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Kaag, “Gazze'ye doğrudan erişimi olan Kıbrıs Deniz Koridorunun fizibilitesine ve uzun vadeli planlamasına ilişkin seçenekler tartışılıyor. Güvenlik Konseyi kararı, insani yardımın izlenmesi ve doğrulanması için bir mekanizmanın kurulmasını zorunlu kılıyordu. Mekanizma şu anda Ürdün, Kıbrıs, İsrail ve Batı Şeria'dan Gazze'ye yapılan insani yardım sevkiyatlarını yakalayarak belirli zamanlarda daha fazla hacim, şeffaflık ve öncelik vermeyi sağlıyor. Bunun birkaç ay içinde kurulması, UNOPS'un muazzam iş birliği ve desteğinin sonucudur” dedi.

Mısır'dan gelen malzemeye yönelik mekanizmanın temmuz ayı ortasında faaliyete geçmesinin beklendiğini açıklayan Sigríd Kaag, vizelerinin onaylanmasına bağlı olarak BM gözlemcilerinin, mekanizma için Gazze’de yeni kurulan ofislerinde görev yapmaya hazırlandığını bildirdi.

Kaag, Başbakan Netanyahu’nun su, temizlik, atık yönetimi, tıbbi ve eğitim ihtiyaçları için gerekli malzemelerin dağıtımını hızlandırma konusunda daha fazla taahhütte bulunduğunu belirtti; bu konuda acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı