Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın barış içinde bir arada yaşamanın ve karşılıklı anlayışın temellerini atan normal, işleyen bir devlete dönüştürülmesini hedeflediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides Britanya Kralı Charles’in doğum günü vesilesiyle Lefkoşa’daki Birleşik Krallık Yüksek Komiserliğinde Yüksek Komiser Irfan Siddiq tarafından verilen özel bir resepsiyonda konuştu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides konuşmasında Britanya’nın “Amalthea” girişimine verdiği destek için teşekkürlerini ifade ederek Britanya’nın Gazze’ye yönelik insanî yardımın gönderilmesi için yapılan çalışmalara önemli katkıda bulunan bir ülke olduğunu söyledi.

“Kıbrıs ve Birleşik Krallık, köklü tarihi, ekonomik ve kültürel bağların yanı sıra halklar arası yakın temasları da paylaşıyor. Bu bağlar demokratik değerlerin, barışın ve özgürlüğün karşılıklı desteğine dayanmaktadır" diye devam eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, söz konusu bağların demokratik ilkelere, barış ve özgürlük ilkelerine dayalı bağlar olduğuna işaret etti.

Kasım 2022’te Kıbrıs ve Britanya arasında Stratejik İş Birliği çerçevesinin oluşturulması için bir Mutabakat Zaptının imzalandığını anımsatan Nikos Christodoulides, söz konusu mutabakat zaptını iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir dönüm noktası olarak niteledi.

Mutabakat Zaptı çerçevesinde Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilk stratejik diyaloğun Aralık 2023’te gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, görüşmede iki tarafın dış ilişkiler, savunma, güvenlik, ticaret, denizcilik, eğitim gibi Mutabakat Zaptı ile ilgili tüm politika alanlarını tartışma fırsatı bulduğunu belirtti.

“2024 ikili Savunma İş Birliği Programı” hakkında da konuşan Nikos Christodoulides, Britanya Egemen askeri   üsler bölgesinde sivil kalkınmaya ilişkin anlaşma ve Gazze'ye yönelik "cankurtaran Simidi " olan Amalthea projesi üzerinde geliştirdiğimiz ve devam ettirdiğimiz mükemmel iş birliği de oldukça canlı diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, devamla, Kıbrıs sorununa değindi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ada’yı, halkını ve kurumlarını yeniden birleştirilecek kapsamlı bir çözümün bulunması için ilkeler temelindeki politikasını teyit etti.

BM Güvenlik Konseyi Daimî üyesi bir ülke olan Britanya’nın Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir ve daimî bir çözümün bulunması amacıyla yapılan çalışmalara yönelik gösterdiği desteğin önemine işaret eden Nikos Christodoulides, tüm tarafların BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına ve Birleşmiş Milletler'in tek egemenliğe, tek vatandaşlığa, tek uluslararası kimliğe ve siyasî eşitliğe dayalı  iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için kabul edilen çerçeveye bağlı kalmaya devam etmeleri konusundaki Britanya’nın rolüne işaret etti.

Yüksek Komiser Irfan Siddiq ise resepsiyon sırasında yaptığı konuşmada Kıbrıs ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin tarihi, kültürel ve sosyal temellere dayalı ilişkiler olduğunu ifade ederek Britanya’da 400 bin Kıbrıslının ikamet ettiğini, 80 binden fazla Britanya vatandaşının da Kıbrıs’ta yaşadığını söyledi.

Yüksek Komiser Siddiq, iki ülkenin bölgesel tehditleri ele almak amacıyla ve insanî yardımın sağlanması konusundaki askeri ve insanî iş birliğinin güçlendirildiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununa da değinen Yüksek Komiser Siddiq, ülkesinin Kıbrıs sorununa siyasî eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgesi bir federal çözümünün bulunmasını “tümüyle desteklediğini” söyledi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı