ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan savaşını zayıflatmak için 300'den fazla kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar uyguladığını duyurdu.

 

OFAC'ın güncellenmiş listesinde, Kıbrıs vatandaşlığına da sahip Rus Bulat Akhatovich Yanborisov yer alıyor. ABD Hazine Bakanlığı basın açıklamasına göre, Rusya merkezli Silk Way Rally Association, her yıl düzenlenen off-road ralli yarışını, ABD tarafından belirlenmiş Rus Askerî İstihbarat Müdürlüğü (GRU) için bir ön perde olarak kullanıyor.

 

GRU, Silk Way'in genel müdürü Bulat Akhatovich Yanborisov'a çalışmaları için ödüllendirdi. Bulat, Avrupa'daki mülklerini GRU görevlileri için aktarım noktaları olarak kullanmakla itham ediliyor. Silk Way'in CEO'su ve genel müdürü olan Bulat, oğlu Amir Bulatovich Yanborisov ile birlikte, Silk Way'in lojistik alt yapısını, Ukrayna'daki savaş alanında kullanılmak üzere insansız hava aracı karşıtı ve radyo elektronik harp ekipmanı tedarik etmek için kullanıyor.

 

Ayrıca, Kıbrıs'ta kayıtlı Picotin Holdings Ltd ve Sentimare Enterprises Ltd şirketleri de yaptırım listesine eklendi. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre, iki şirket de Rusya'nın en zengin oligarklarından biri olan ve daha önce Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Vladimir Olegovich Potanin ile bağlantılı.

 

Potanin, Aralık 2022'den beri yaptırım listesinde yer alıyor. Bakanlık, Lihtenştayn merkezli Paloma Vakfı, Spero Vakfı, Natwin Vakfı ve Cafar Vakfı ile Kıbrıs merkezli Sentimare Enterprises Ltd ve Picotin Holdings Ltd ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sentimare Me Ltd'yi, bu düzene bağlı olarak belirliyor.

 

Potanin'in daha önce Sentimare Enterprises Ltd'nin nihai faydalanıcı sahibi olduğu ve dört vakfın şu anki eşit sahipliği göz önüne alındığında, ABD Dışişleri Bakanlığı, Potanin'in dört vakfın ve dolayısıyla Sentimare Enterprises Ltd'nin kontrolünü elinde tuttuğuna inanıyor.

 

Ayrıca, Sentimare Me Ltd ve Picotin Holdings Ltd'nin, Sentimare Enterprises Ltd'nin doğrudan veya dolaylı olarak sahip olduğu veya kontrol ettiği şirketler olduğu için belirlendiği belirtiliyor.

 

KHA/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı