Washington DC'de düzenlenen 39’uncu Kıbrıs için Adalet Uluslararası Koordinasyon Komitesi Konferansı, Kıbrıs konusunu ABD dış politika gündeminde aktif bir şekilde tutmak ve özgür bir Kıbrıs için mücadelenin asla durmayacağını vurgulamak üzere ABD'nin önde gelen Kongre üyelerini bir araya getirdi.

Konferansa katılanlar arasında Temsilciler Meclisi üyeleri Gus Bilirakis, Chris Pope, Nicole Malliotaki, John Sarbanes, Dina Titus, Brad Schneider, Ben Cardin, Nancy Pelosi, Michael McCall ve Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nin Demokrat lideri Gregory Meeks yer aldı.

Meeks konuşmasında Yunanistan ve Kıbrıs'a verilen desteğin Kongre'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçilerden geldiğini vurguladı.

"Kıbrıs'ta olanları gördüğümüzde, bu adaletsizliğe sessiz kalırsak, bu bir tehlike olacaktır. İşte bu yüzden adalet yerini bulana kadar sesimizin duyulmasını sağlamalıyız" diyen Meeks, adaya özgürlük gelene kadar Kıbrıs'ın yanında olacaklarını sözlerine ekledi.

Konferans çerçevesinde, Kıbrıs'ın üçte birinin Türkiye tarafından istilâ ve işgalinin 50’nci yıl dönümü münasebetiyle sembolik bir mum ışığı nöbeti düzenlendi.

Yunan asıllı Amerikalı Milletvekilleri Gus Bilirakis, Nicole Malliotakis, Chris Pappas ve John Sarbanes ise; Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos'un yanında durarak Kıbrıs için adalet konulu konuşmalar yaptılar.

Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Washington'da bulunduğu süre zarfında Kongre'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Kıbrıs'ı işgalinin 50’nci yıl dönümü etkinliğine Yunanistan'ın Washington Büyükelçisi Ekaterini Nasika ve Yunanistan’da muhalefetteki SYRIZA İlerici İttifak Milletvekili Nina Kasimatis de katıldılar.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı