Avrupa Komisyonu perşembe günü, Lefkoşa kanalizasyon şebekesinde 1986 yılından kalma eski asbest borularının değiştirilmesi çalışmalarının başladığını duyurdu.

Çalışmalar Kıbrıs Türk Toplumuna Yardım Programı tarafından finanse edilecek ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanacak.

Sistemin E Hattı’ndaki çalışmalar Lefkoşa şehrinde, Birleşmiş Milletlerin (BM) denetimindeki ara bölgede ve Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisine kadar uzanan doğu kesiminde olmak üzere üç bölümde gerçekleştirilecek.

Çalışmalar, Kumsal Parkı başından alışveriş caddesinin sonuna kadar Mehmet Akif Caddesi'nin (Dereboyu) bir kısmını kapsayan 846 metre uzunluğundaki ‘E Gövdesi’ bölümünde yapılacak.

Şehir bölümü için yapılan sözleşme yaklaşık 1 milyon avroyu buluyor. Çalışmaların 15 Haziran - 15 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İlk olarak 1986 yılında iki toplumlu bir girişim olarak yapılan Lefkoşa Trunk E kanalizasyonu asbest borularla inşa edilmişti. 2000 yılında boruların bozulması nedeniyle kanalizasyonun 2 kilometrelik kısmı değiştirildi. Şimdi, 30 yılı aşkın hizmetin ardından, geri kalan orijinal asbest bölümleri kritik bir durumda ve ağın bazı bölümleri çöküyor. Bazı acil onarımlar yapılırken olası tehlikelerin önlenmesi için 4.200 metre borunun değiştirilmesi gerekiyor.

Yapısal Reform Desteği Genel Direktör Vekili Judit Rozsa, yaptığı yazılı açıklamada, bu çalışmaların tüm Lefkoşa halkının ürettiği atık suyun, uygun şekilde arıtılabileceği iki toplumlu Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisine güvenli bir şekilde getirilmesi açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Hem kanalizasyon şebekesi hem de Atık Su Arıtma Tesisinin, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasında yaklaşık 40 yıldır süren iyi bir ortaklığın kanıtı olduğunu belirten Rozsa, Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini kolaylaştıran bu ortak çabayı desteklemekten memnunluk duyduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP’nin Kıbrıs başkanı Jakhongir Khaydarov, Lefkoşa Ana Hat E kanalizasyon şebekesinin değiştirilmesinin, Lefkoşa'nın tamamı için her iki toplumun da faydalanacağı çok önemli bir alt yapı projesi olduğunu vurguladı.

Khaydarov, “Bu, Lefkoşa halkının refahını artırma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor ve BM Şartı ile uyumlu olarak herkes için su ve sanitasyon hizmetlerinin kullanılabilirliğini ve sürdürülebilir yönetimini sağlamayı amaçlayan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6'yı destekliyor” dedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı