Kültür Müsteşarı Vasiliki Kassianidou, Kıbrıs’ın Almanya ile kültürel ilişkilerini daha da güçlendirilmesini hedeflediğini söyledi. Müsteşar Berlin’de bulunan Neues Müzesinde Kıbrıs eski eserler koleksiyonu salonunun açılışına katıldı.

Müsteşar, Kıbrıs eski eserlerinin sergilendiği söz konusu salonun açılışı, ziyaretçilerin Kıbrıs’ın eski eserlerini ve eski kültürünü tanımaları için bir fırsat olduğunu belirtti.

Kültür Müsteşarlığına göre, etkinlikte Almanya Kültür ve Medya Müsteşarı Claudia Roth da hazır bulundu. Söz konusu etkinlik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB’ye katılımının 20’inci yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirildi. Etkinlik 17-23 Haziran tarihler arasında düzenlenen “Kıbrıs Haftası” konulu etkinlikler çerçevesinde yer aldı.

Etkinlik sırasında konuşan Vasiliki Kassianidou, “Kıbrıs Salonunun” binlerce ziyaretçisine Kıbrıs arkeolojisini ve antik kültürünü tanıma ve Kıbrıs’ın binlerce yıllık tarihi hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı vereceğini söyledi.

Müsteşar konuşmasında Kıbrıs’ın Türk işgalinin 50’inci yıl dönümüne değindi ve Almanya’nın Kıbrıs sorununa uluslararası hukuka, BM kararlarına ve AB ilkelerine dayalı bir çözümün bulunması amacıyla harcanan çabaları daima destekleyen bir ülke olduğuna işaret etti.

Kıbrıs'tan yağmalanan antik eserlerin yasa dışı ticaretine karşı verilen mücadele konusunda Kıbrıs ve Almanya arasında mükemmel bir iş birliğinin kurulduğunu ifade eden Kassianidou, Almanya’nın Türk işgalinden dolayı adanın işgal altındaki bölgelerinden yasa dışı olarak ihraç edilen antik ve sanat eserlerinin geri getirilmesine yönelik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çabalarını desteklediğini vurguladı.

Müsteşarlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Kıbrıslı Müsteşar Berlin ziyareti sırasında Almanya Kültür ve Medya Müsteşarı Claudia Roth ile baş başa bir görüşme yaptığı da belirtildi.

Görüşmede Kıbrıs ve Almanya arasındaki sanat ve beşerî bilimler alanlarındaki güçlü ilişkiler teyit edildi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı